DF og S efter Taleban-fremmarch i Helmand: "Vi tabte krigen i Afghanistan"

NEDERLAG: Den afghanske regering har ifølge ny rapport kun indflydelse i to af 14 distrikter i Helmand-provinsen, som danske kamptropper var udsendt til frem til 2014. 

Taleban-krigere samles i Surkhroad-distriktet i Nangarhar-provinsen øst for Kabul i juni 2018.
Taleban-krigere samles i Surkhroad-distriktet i Nangarhar-provinsen øst for Kabul i juni 2018.Foto: Arkivbillede / AP Photo - Raumat Gul
Andreas Krog

Efter en otte år lang indsats, der kostede 43 danske soldater livet, forlod de sidste danske kamptropper i 2014 Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan og overlod det til den afghanske regeringshær.

Men Taleban sætter sig tungere og tungere på Helmand-provinsen.

Således havde den afghanske regering i maj i år kun indflydelse i to ud af Helmands 14 distrikter. Det er et fald på to distrikter siden oktober 2017, viser en opgørelse fra Nato's Afghanistan-mission Resolute Support.

Den udvikling får både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne til at kalde krigen i Afghanistan for tabt. 

”Der må en erkendelse til, om at vi har tabt den krig,” fastslår Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Socialdemokratiet kalder det en rigtig beslutning, at den daværende VK-regering samt Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti i 2006 besluttede at sende danske kamptropper afsted til Afghanistan.

”Taleban var dengang enormt stærkt internationalt og med en power til at kunne udføre international terrorisme. Derfor var vi nødt til at svare igen over for den slags ekstremister,” pointerer Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, og fortsætter:

”Det var det værd, for det var en nødvendig aktion på det tidspunkt. Det er der ingen tvivl om. Og det har medvirket til, at verden er blevet et mere sikkert sted.” 

Fokus på byerne
På baggrund af Resolute Supports vurderinger og egne observationer konkluderer SIGAR, at situationen er blevet forværret i hele Helmand-provinsen, der i dag er en af de mest Taleban-kontrollerede afghanske provinser.

De første danske kampenheder kom til Helmand-provinsen i 2006, og de sidste danske kamptropper forlod regionen i 2014.

De tilbageværende Nato-styrker fokuserer nu indsatsen på at holde Taleban væk fra de større byer og overlader det til regeringshæren at kæmpe mod Taleban i landdistrikterne. Og det er en fornuftig arbejdsdeling, mener Konservatives udenrigs- og forsvarsordfører, Naser Khader.

Læs hele historien på Altinget: forsvar. Her er der mere analyse af situationen i Helmand, mens DF og S vurderer, hvad erfaringerne fra Afghanistan kan bruges til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00