DF og SF vil hæve straf for hvidvask, men bakker ud af regeringens pakkeløsning

FOLKETINGET: To forligspartier kræver opdeling af regeringens lovpakke, som blandt andet indeholder forhøjede bødestraffe for hvidvask. Erhvervsminister forsvarer pakkeløsning med mange forslag, som skal gennem lovmøllen, men er klar til at imødekomme kravet. 

To af de partier, som har været med til at indgå den politiske aftale om at forhøje bødestraffe for hvidvask, kræver nu, at de dele, som erhvervsministeren har hæftet på lovbehandlingen af forslaget, trækkes ud igen.

Det står klart efter førstebehandlingen i Folketingssalen fredag. 

SF er er imod dele af lovforslaget og kan derfor ikke stemme for forslaget, som det er, imens DF er skeptisk og tøvende for dele af forslaget. 

"På den ene side har vi en minister, der siger, at vi skal have den hårdeste hvidvasklovgivning i Europa. Den ambition synes jeg er rigtig. På den anden side går vi i retning af deregulering og løsner op. På de to områder med securitisering, som er et EU-direktiv, og accessorisk virksomhed har vi nogle meget store bekymringer," sagde Lisbeth Bech Poulsen (SF) og tilføjede:  

"Fra SF's side vil vi bede om, at lovforslaget bliver delt op. For det skal ikke være sådan, at man indgår en aftale med os, og vi så ikke stemmer for den. Men der er simpelthen nogle ting i det her lovforslag, vi allerede nu kan se, at vi ikke kan støtte op om."

"Alt godt fra Erhvervsministeriet"
Erhvervsministeren havde i Folketinget fremsat en række andre lovændringer sammen med forslaget bag den politiske aftale om hvidvask. 

Med i pakken var blandt andet at sænke et af kravene til, hvornår et institut kan blive udpeget som et systemisk vigtigt finansielt institut, og at give pengeinstitutter adgang til at udøve visse nye typer af aktiviteter i et selvstændigt kapitaliseret datterselskab. 

Derfor skulle partierne altså også nikke ja til en række andre ændringer, som Peter Kofod (DF) kaldte for "alt godt fra Erhvervsministeriet."

Jarlov begrunder pakkeløsningen med effektivtet. 

"Grunden til, at det er så omfattende et lovforslag, er nok, at vi i forvejen har 21 lovforslag, og hvis vi skulle fremlægge alle de her enkeltvis, ville vi nå op på over 50," sagde Rasmus Jarlov. Erhvervsministeren gjorde det dog klart, at han er parat til at dele lovforslaget op, så partierne har mulighed for at stemme om forslagets enkeltdele.

Den politiske aftale om at forhøje bødestraffe for hvidvask spænder over alle Folketingets partier med undtagelse af Alternativet og Enhedslisten. 

,

Forrige artikel Dødsfald: Fhv. sundheds- og boligminister Agnete Laustsen (83) Dødsfald: Fhv. sundheds- og boligminister Agnete Laustsen (83) Næste artikel Dagens overblik: Hård kritik i ny bog om Skat rammer Kristian Jensen Dagens overblik: Hård kritik i ny bog om Skat rammer Kristian Jensen