DF om Støjberg-sag: Hvis vi skulle kritisere noget, er det, at hun lægger sig ned

INTERVIEW: Dansk Folkeparti har ingen næse på vej til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som har erkendt, at mindst én alvorligt syg er udvist i strid med loven.

"Vi går ikke ind for, at ministre skal bryde loven. Men vi står ikke på skuldrene af Inger Støjberg (V) og siger, at hele hendes embedsapparat skal i sving med at lempe udlændingepolitikken," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).
"Vi går ikke ind for, at ministre skal bryde loven. Men vi står ikke på skuldrene af Inger Støjberg (V) og siger, at hele hendes embedsapparat skal i sving med at lempe udlændingepolitikken," siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).Foto: Jens Dresling / Polfoto
Kristine Korsgaard

Der er hverken næse eller anden kritik på vej til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

Det fastslår udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) i et interview med Altinget om partiets syn på den seneste Støjberg-sag. Og om ministres generelle pligt til at overholde loven.

Inger Støjberg erkendte på et samråd torsdag, at hun og hendes ministerium er ansvarlig for, at syv mennesker kan være udvist i strid med loven. Ministeriet ventede for længe med at reagere på en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som fastslog, at alvorligt syge skal have reel adgang til nødvendig medicin i hjemlandet, før de kan sendes hjem.

Læs også

Vi går ikke ind for, at ministre skal bryde loven. Men vi står ikke på skuldrene af Inger Støjberg og siger, at hele hendes embedsapparat skal i sving med at lempe udlændingepolitikken.

Martin Henriksen (DF)
Udlændingeordfører

Hvis man ser bort fra, at hun snakker lidt for meget og gør lidt for lidt, så har vi jo gennemført en del fornuftige tiltag på udlændingeområdet, og det giver selvfølgelig pluspoint på kontoen.

Martin Henriksen (DF)
Udlændingeordfører

Martin Henriksen, hvilke konsekvenser mener I, sagen skal have for ministeren?

"Vi ville da gerne have, at det havde den konsekvens, at næste gang der kom en dom om, at Danmark skulle lempe sin udlændingepolitik, så lod hun være med at gøre det."

Mange betragter det her som en meget stor og alvorlig sag, men vi ser omvendt på det.

Martin Henriksen (DF)
Udlændingeordfører

"Det er altid beklageligt, når vi bliver pålagt at ændre en politik, der er meget fornuftig, og som der i udgangspunktet er flertal for. Derfor kunne man lige så godt køre videre med den restriktive praksis, og hvis nogen så er utilfredse, kan de klage."

Henriksen: Jurister siger mange ting
Mener I, at ministeren burde køre videre med en ulovlig praksis?

"Jeg køber slet ikke ind på det argument, at der er en ulovlig praksis. Der er kommet en international dom, som i udgangspunktet ikke har noget med Danmark at gøre."

"Og så er det i øvrigt meget normalt, at der går noget tid, før man får læst op på, hvad de forskellige domme betyder."

I det aktuelle tilfælde siger ministeriet jo, at praksis var ulovlig.

"Jurister siger mange ting. Vi fører ikke an i en stor kritik af ministeren, fordi der er gået lidt tid, før man overvejer at ændre praksis."

Du siger, at dommen ikke vedrører Danmark, men når der falder en principiel dom, skal Danmark følge den.

"Det kan man sagtens diskutere, om vi skal. Vi er med på, at regeringen mener, at konventionerne er meget, meget vigtige. Vi mener, at når de her sager er vurderet færdig, så skal man stadig have en så restriktiv praksis som overhovedet muligt inden for de internationale spilleregler. Det har jeg også en forventning om."

Hvad betyder lov og orden for Dansk Folkeparti?

"Det betyder utrolig meget. Når vi nu har et demokrati, så synes vi bare, det er fornuftigt, at flertallet bestemmer, og der har i mange år været et bredt flertal bag den her praksis."

"Og så er det uholdbart, at Danmark skal have ansvaret for sygehusbehandling til folk, som dybest set ikke har lov til at være i Danmark."

"Nogle siger, det er alvorligt, men vi ser omvendt på det"
Ministeren siger selv, at der har været en ulovlig sagsbehandling. Skal hun have en næse?

"Nej. Mange betragter det her som en meget stor og alvorlig sag, men vi ser omvendt på det. Hvis noget er alvorligt, er det, at Danmark endnu en gang lemper sin udlændingepolitik på grund af hensyn til de internationale konventioner. Det er for os kernen i diskussionen."

Er det så også i orden, hvis en anden minister arbejder i strid med internationale regler?

"Vi tager tingene i den rækkefølge, de kommer. Det, vi synes er kritisabelt her, er, at Danmark bliver pålagt at ændre nogle regler."

Er det afgørende for, at man kan være minister med jeres opbakning, at man overholder loven?

"Ja, ministre skal overholde loven."

Men lige i det her tilfælde siger du jo, at for jeres skyld kunne hun godt fortsætte med den ulovlige praksis.

"Det er vigtigt at holde fast i, at vi ikke ved endnu, om der er sket fejl i de her sager."

Inger Støjberg har sagt, at i den ene sag ved man, at personen ikke skulle have været udvist, og i de seks andre har sagsbehandlingen været forkert, fordi man ikke har taget hensyn til dommen.

"Hvis de her sager ender med, at man har begået fejl, og hvis man mener, at det er helt forfærdeligt, så burde man være tilfreds med, at ministeren er ved at rette ind."

Støjberg har pluspoint på kontoen
Kan man sige, at ministrene har lang snor fra jer, så længe det, de gør, er noget, I går ind for?

"Vi går ikke ind for, at ministre skal bryde loven. Men vi står ikke på skuldrene af Inger Støjberg og siger, at hele hendes embedsapparat skal i sving med at lempe udlændingepolitikken."

Dansk Folkeparti har tidligere væltet ministre, Lars Barfoed (K) og Morten Bødskov (S). Hvad er den afgørende forskel på de sager og den aktuelle med Inger Støjberg?

"Vi vurderer fra sag til sag, og der er ikke en opskrift på, hvad vi ender med at gøre. I forhold til Inger Støjberg – hvis man ser bort fra, at hun snakker lidt for meget og gør lidt for lidt, så har vi jo gennemført en del fornuftige tiltag på udlændingeområdet, og det giver selvfølgelig pluspoint på kontoen."

"Hvis vi skulle kritisere Inger Støjberg for noget, så er det, at hun lægger sig ned for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00