DF undrer sig over Løkkes tale: Hvor var paradigmeskiftet?

REAKTION: DF's gruppeformand, Peter Skaarup, mener, at statsministeren manglede fokus både på hjemsendelsen af flygtninge og forholdene for pensionister i sin åbningstale tirsdag. I stedet talte Løkke om at åbne for udenlandsk arbejdskraft.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Paradigmeskiftet.

Dansk Folkepartis krav om, at udlændinge skal vende tilbage til deres hjemland, når forholdene i landet er blevet fredelige, blev kun nævnt ganske kort i statsminister Lars Løkke Rasmussens tale til Folketingets åbning tirsdag.

I stedet talte Løkke om, at flygtninge som udgangspunkt skal forsørge sig selv, når de er her. Og at der skal lukkes op for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Og det undrer Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, at der ikke direkte blev lagt op til et paradigmeskifte under Løkkes tale. 

Jeg savnede noget på pensionisters forhold. Det eneste, der blev sagt, var, at vi skulle hjælpe flere ud af ensomhed og selvmordstanker. Det er vi jo enige i.

Peter Skaarup
Gruppeformand for Dansk Folkeparti

”Han talte lidt overfladisk om udlændingepolitikken. I stedet kunne han mere præcist sige ’Jamen vi er parate til at lave det her paradigmeskifte’. Der manglede noget konkret,” siger gruppeformanden, der efterfølgende udtrykte sin forundring på de sociale medier. 

Stadig optimistiske
At Løkke brugte det meste af sin taletid på udlændingeområdet på integration og udenlandsk arbejdskraft stod ikke ligefrem på Dansk Folkepartis ønskeseddel. Løkke sagde også, at regeringen i dag onsdag vil fremlægge et konkret udspil til at åbne for arbejdskraft udefra.

Men Peter Skaarup bevarer optimismen forud for finanslovsforhandlingerne. Dansk Folkeparti skal stadig tro på, at paradigmeskiftet kan lade sig gøre, siger han.

”Vi skal stå fast på, at det skal gennemføres her i efteråret. Først skulle der laves noget i foråret, så skulle det være inden sommeren, og nu skal det så være til efteråret. Så nu skal vi også have det lavet,” siger gruppeformanden.  

Hvilket afsæt giver Løkkes signaler i talen for finanslovsforhandlingerne?

”Det gør bare, at vi må stå endnu mere fast på de centrale ting, vi har på programmet i efteråret, som paradigmeskiftet,” siger Peter Skaarup. 

Statsministeren nævnte dog også i sin tale, at det danske husly kun skal være midlertidigt, og på Twitter har Lars Løkke efterfølgende gjort Skaarup opmærksom på det. Han lægger op til, at der snart skal ske noget på netop dette område. 

700 millioner er ikke nok
Ambitionerne for pensionister er det andet område i talen, hvor DF ikke er helt tilfreds. Peter Skaarup påpeger, at sundhedsreformen indebærer en nedlæggelse af regionerne, og at der skal bruges flere penge på den ældre del af befolkningen.

"Jeg savnede noget på pensionisters forhold. Det eneste, der blev sagt, var, at vi skulle hjælpe flere ud af ensomhed og selvmordstanker. Det er vi jo enige i," siger han.

Læs også

Løkke tog dog fat på problematikken omkring ensomme ældre i sin tale.

"Andelen af selvmord er næsten dobbelt så høj blandt ældre som i resten af befolkningen. Det er hjerteskærende. Ja – næsten skamfuldt for et samfund," sagde han.

Men selvom Løkke i sin tale fortalte, at regeringen vil afsætte 700 millioner kroner over fire år til bedre ældrepleje og mere omsorg, mener Peter Skaarup, at der skal mere til.

”Der er både brug for midler til at sikre, at pensionister får et bedre rådighedsbeløb, men også til at sikre dem, som har det her samspilsproblem. Det er en udfordring, at pensionister bliver trukket i folkepension, hvis de arbejder. De skal have en gulerod for at blive et eller to år mere på arbejdsmarkedet, ikke straffes,” siger Skaarup.

Han har ikke et konkret tal for, hvor mange penge der er brug for, men mener ikke, at de 700 millioner kroner er nok.

Der er dog også flere aspekter af Løkkes tale, som Peter Skaarup er glad for især på sundhedsområdet. Skaarup fortæller, at Løkkes særlige fokus på dialog og sammenhæng i sygehusvæsenet samt hjælp til børn og unge med psykiske problemer var godt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00