DF: Universiteter skal blande sig uden om asylpolitik

AFVIST: Dansk Folkeparti afviser blankt Københavns Universitets forslag om en taskforce, som hurtigt kan hjælpe flygtninge i gang med uddannelse eller arbejde.

Universiteterne skal blande sig uden om flygtningepolitikken, mener Dansk Folkeparti.
Universiteterne skal blande sig uden om flygtningepolitikken, mener Dansk Folkeparti.Foto: Pressefoto/Københavns Universitet
Mads BangCecilie Gormsen

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag inviterer til civilt topmøde, er Københavns Universitet (KU) en af de inviterede. Her vil universitetet præsentere et forslag om at danne en taskforce, som hurtigt kan sætte handling bag universitetets ønske om en særlig indsats til integration af de flygtninge, der allerede var i gang med en videregående uddannelse, før de måtte flygte.

Men det er en dårlig ide, mener Dansk Folkeparti, og ifølge partiets forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, skyder forslaget helt ved siden af.

"Jeg mener, at KU skal koncentrere sig om at sikre gode uddannelser og ikke blande sig i flygtningepolitikken på den måde," skriver Jens Henrik Thulesen Dahl i en kommentar til Altinget.

"Vi kan ikke bakke op om det. Vores politik er, at flygtningene er flygtninge - og selvfølgelig skal hjælpes, indtil de kan vende tilbage til deres hjemlande. KU's forslag vil gøre dem til indvandrere - og det er noget helt andet," skriver han.

Fakta
De flygtninge, der i øjeblikket ankommer til Danmark, kommer typisk fra lande uden for EU og det såkaldte EØS-område. Borgere fra disse lande, herunder flygtninge med midlertidig opholdstilladelse eller med opholdsansøgning under behandling, skal ifølge gældende regler betale fuld studieafgift på danske uddannelser – et beløb, der kan løbe op i mange hundrede tusinder kroner.


Kilde: Københavns Universitet

KU ser frem til drøftelser
Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) har endnu ikke svaret på Københavns Universitets forslag om at skabe særlige forløb for flygtninge. Uddannelsesministeriet oplyser, at der arbejdes på et svar, og samtidig er universitetet altså blevet inviteret med til statsministerens møde på torsdag.

”Vi ser frem til drøftelserne med regeringen om, hvordan vi bedst kan drage nytte af flygtningenes kompetencer og blive en støtte i deres vej mod arbejdsmarkedet," siger prorektor for uddannelse Lykke Friis fra Københavns Universitet.

Vi ser frem til drøftelserne med regeringen om, hvordan vi bedst kan drage nytte af flygtningenes kompetencer og blive en støtte i deres vej mod arbejdsmarkedet.

Lykke Friis
Prorektor for uddannelse, Københavns Universitet

På Københavns Universitet lyder vurderingen, at man ret hurtigt kan komme i gang med at oprette mentorordninger, bidrage med kompetenceafklaring og begynde at uddanne flygtninge. Hvis man altså får grønt lys. På europæisk plan arbejdes der med lignende initiativer i flere lande, blandt andet Tyskland, Østrig og Schweiz, oplyser Københavns Universitet.

S er positive
Mandag meldte Danske Universiteter samlet ud, at der er opbakning til forslaget fra alle landets universiteter. Også Socialdemokraterne har allerede meldt sin støtte til forslaget.

"Når mennesker, som kommer hertil, er midt i et uddannelsesforløb, der er afbrudt, skal de naturligvis kunne fortsætte det, så de senere kan bidrage med det, de kan," siger Mette Reissmann.

Hun peger på, at det både er af hensyn til flygtningene selv og til gavn for samfundet.

"Der er ingen af os, der ved, hvor længe de skal blive, så når de dimitterer, skal de kunne gå ud og bidrage," siger Mette Reissmann, som roser Københavns Universitets initiativ.

Lars Løkke Rasmussen inviterer torsdag en række frivillige organisationer, virksomheder, uddannelsesinstitutioner med flere til et topmøde på Marienborg klokken 13.00. Formålet er at hente ny inspiration og udveksle idéer om, hvordan man bedst muligt kan få integreret de mange flygtninge, som kommer til Danmark – hvad enten det gælder integration på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet, i foreningslivet eller i lokalsamfundet.

Læs hele artiklen på Altinget: forskning (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00