DF vil afskaffe flygtninges ret til bolig

UDSPIL: Dansk Folkeparti vil ophæve asylansøgeres retskrav på en bolig. De skal i stedet blive på asylcentrene, til de kan hjemsendes. Socialdemokraterne afviser ideen.

Flygtninge, der kommer til Danmark, skal ikke længere have ret til en bolig. I stedet skal de blive i asylcentrene, indtil de kan hjemsendes.

Sådan lyder et af fem forslag fra Dansk Folkeparti, der vil stramme reglerne for flygtninge i Danmark.

På grund af ekstra flygtningepres fra særligt krigen i Syrien har regeringen allerede lempet på flygtningenes ret til bolig, så enlige flygtninge kan indkvarteres sammen.

Men det er ikke nok, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

"Der er både danskere og herboende indvandrere, der står i kø til en bolig, og deres ønske bliver vanskeliggjort af, at der kommer nogle udefra, som kommunerne også skal finde boliger til. Ud fra en rimelighedsbetragtning synes jeg ikke, det er rigtigt, at nogle må vente længe på at få en bolig, mens andre kan hoppe boligkøen over," siger han.

Ud over at løse, hvad Martin Henriksen kalder "et praktisk problem" omkring boligmangel, skal forslaget om at lade flygtninge blive i asylcentrene også bidrage til, at Danmark bliver et mindre attraktivt land for flygtninge at søge til. 

For at understøtte det formål foreslår Dansk Folkeparti desuden, at midlertidige opholdstilladelser kun gives et år ad gangen. Samtidig skal flygtninge, der har været i landet i op til 10 år, have deres opholdsgrundlag gennemgået igen. Her skal der lægges "stor vægt" på, at familieliv kan foregå andre steder end i Danmark, lyder forslaget.

I sidste ende ønsker Dansk Folkeparti, at asylpolitikken grundlæggende omlægges, så flytningeindsatsen flyttes til nærområderne og væk fra Danmark.

S: De skal arbejde og uddanne sig
Hos Socialdemokraterne understreger integrationsordfører Ole Hækkerup, at regeringen har lempet kravet, så flygtninge kan indkvarteres i eksempelvis nedlagte skoler eller forladte erhvervslokaler for at undgå pres på boliger i kommunerne.

Samtidig afviser han, at det giver mening at lade asylansøgerne sidde på asylcentre og vente på hjemsendelse.

"Vi tror, det er bedre at få dem i gang med at arbejde, uddanne sig og at lære dansk så hurtigt som muligt. Vi får ikke noget ud af, at de sidder i centre i mange år," siger Ole Hækkerup.

Han afviser desuden, at det skulle gøre Danmark mindre "attraktivt" for flygtninge, om man ændrer på retskravet til en bolig.

Samtidig understreger han, at regeringen har strammet kravene til, hvornår flygtninge kan få ophold i Danmark. Og at de stramninger er begyndt at bære frugt, så færre flygtninge kommer til Danmark.

SR-regeringen forsøgte før folketingsvalget at få vedtaget en integrationsplan for flygtninge og indvandrere. 
Forslaget indeholder blandt andet et krav om, at alle flygtninge, der kan, skal aktiveres ude på en arbejdsplads minimum 10 timer om ugen. 

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel DF kræver skat på engelsksprogede reklamer DF kræver skat på engelsksprogede reklamer