DF vil afskaffe omstridt krav til sygehusene

SUNDHED: Dansk Folkeparti kræver, at sundhedsministeren fremlægger en plan for udfasning af de årlige produktivitetskrav, som sygehusene er underlagt. Kravet har været kritiseret af regioner og sundhedspersonale. DF lufter muligheden for at presse regeringen med stemmer fra rød blok. 

Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsministeren må fremlægge en plan for afskaffelsen af det årlige produktivitetskrav på to procent, som sygehusene er underlagt fra statens side.

Sådan lyder meldingen fra sundhedsordføreren fra det største parti i blå blok, Liselott Blixt (DF).

”Produktivitetskravet skal måske ikke fjernes, uden at man sætter noget andet i stedet. Men rundt i regionerne har man jo sat gang i nye afregningsformer, der belønner kvalitet i stedet for aktivitet,” siger Liselott Blixt.

Kravet fra Liselott Blixt kommer i kølvandet på de seneste ugers kritik fra læger, sygeplejersker og regioner af det årlige produktivitetskrav.

Kritikken af kravet er, at det nogle gange tilskynder til unødige behandlinger. At det giver patienterne dårligere behandlinger på grund af travlhed hos personalet, der år for år skal levere flere og flere behandlinger for de samme penge.

Produktivitetskravet på to procent betyder groft sagt, at sygehusene årligt skal levere to procent flere sundhedsydelser for de samme penge. Alene i 2017 svarer 2-procentskravet til, at regionerene skal levere flere sundhedsydelser, der i kroner og ører svarer til 1,3 milliarder.

Regeringen kan komme i mindretal
Liselott Blixt har indkaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til et møde i Folketingets Sundhedsudvalg om emnet. Hun håber, at man sammen kan finde en løsning, da hun ifølge hende selv ”ikke håber,” at det bliver nødvendigt at bringe regeringen i mindretal i Folketingssalen for at tvinge en afskaffelse igennem.

”Der er jo et flertal i Folketinget, som ønsker, at man fjerner produktivitetskravet. Derfor forventer jeg, at ministeren fremlægger en plan for, hvordan det sker,” siger Liselott Blixt.

Hun henviser til, at partierne i rød blok de seneste uger også har meldt ud, at man ønsker et opgør med produktivitetskravet, som regionerne har været underlagt siden oprettelsen i 2007.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby henviser til, at hun i en stribe medier har peget på, at regeringen og regionerne allerede har aftalt at se på nye afregningsformer i sundhedsvæsenet. Men hun har ikke sat nogen udløbsdato for produktivitetskravet.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00