DF vil give vælgerne bedre mulighed for at se, hvordan partierne stemmer i folketingssalen

Med inspiration fra Europa-Parlamentet vil Dansk Folkeparti gøre det lettere for borgerne at se, hvordan folketingsmedlemmerne stemmer i behandlingen af forskellige lovforslag og beslutningsforslag.

Dansk Folkeparti vil med inspiration fra Europa-Parlamentet gøre det lettere for borgerne at se, hvordan partierne stemmer i folketingssalen.
Dansk Folkeparti vil med inspiration fra Europa-Parlamentet gøre det lettere for borgerne at se, hvordan partierne stemmer i folketingssalen.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det er i dag for svært for borgerne at følge med i, hvordan de enkelte partier og folketingsmedlemmer bruger deres magt ved afstemningerne i folketingssalen.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Kofod, der har sendt et brev om sagen til Folketingets formand, Søren Gade (V). 

"Det er enormt svært for folk at overskue, hvordan det enkelte folketingsmedlem har stemt i de forskellige afstemninger. Så nu foreslår vi at indføre en langt mere brugervenlig model," siger han.

Peter Kofod fortæller, at forslaget blandt andet er inspireret af praksis i Europa-Parlamentet, hvor han selv har siddet:

"Det er nok første gang, du hører en DF'er sige, at han har fået noget godt med hjem fra Bruxelles. Men lige i dette tilfælde har Europa-Parlamentet faktisk haft et system, der gør det let at se, hvordan det enkelte medlem har stemt i de forskellige sager," siger Peter Kofod.

Læs også

Folketinget har særlig forpligtelse

Partiet ønsker "en enkel indfaldsvej for borgerne", som giver et simpelt overblik over, hvordan partierne og de enkelte folketingsmedlemmer har stemt i forskellige sager. 

Konkret foreslår Dansk Folkeparti at samle lovforslag og beslutningsforslag på én enkelt side, hvor man for hvert parti angiver – eksempelvis med farvekoderne grøn, rød og gul – hvordan stemmerne har fordelt sig. 

"Skulle et medlem have stemt anderledes end sin gruppe, kan man med en asterisk markerer dette i en note. Det ville være en let og overskuelig måde for danskerne hurtigt at gøre sig bekendt med, hvordan partierne stemmer på Christiansborg," skriver partiet i brevet til folketingsformand Søren Gade, som Altinget har set.

I brevet fremhæver Dansk Folkeparti det som en demokratisk pligt at indføre et mere gennemskueligt system, end det man har i dag.

"Færre og færre danskere læser aviser. Flere danskere får samtidig deres nyheder gennem sociale medier. Disse vil ofte være farvede af politiske budskaber og entydig bias. Det er vores opfattelse, at Folketinget har en særlig forpligtelse til at gøre det nemmere for danskerne at få entydig og klar information om Folketingets beslutninger," lyder det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00