DF: Vil have opgør med billig ældrepleje

TV: DF-ordfører mener, at det skal være slut med at konkurrere på pris, når det kommer til udlicitering i ældreplejen i regeringens varslede serviceeftersyn af reglerne. Se interviewet her.

Redaktionen

Kommuner skal ikke give ældreplejen til den virksomhed, der gør det billigst, men den, der gør det bedst. Sådan lyder det fra DF's ældreordfører, Jeppe Jakobsen.

Meldingen kommer, efter at regeringen tirsdag fremlagde planer om et større serviceeftersyn af ældreplejen. Et eftersyn, der skal gennemgå de mange konkurser, der har været blandt private virksomheder, der udbyder ældrepleje i kommunerne.

Ifølge Jeppe Jakobsen bør serviceeftersynet føre til en regelændring, så virksomheder i fremtiden ikke skal kunne konkurrere på prisen, når de byder på opgaver inden for ældreplejen. 

"Udgangspunkt skal ikke være, at man skal spare, når man udliciterer, men at man som minimum skal bruge det samme, som man gjorde sidste år i en kommune," siger Jeppe Jakobsen.

38 konkurser siden 2013
Markedet for privat hjemmepleje blev givet mere frit i 2013, så kommunerne nemmere kunne sende ældrepleje i udbud og virksomhederne kunne konkurrere på prisen. 38 virksomheder er siden gået konkurs i den private ældrepleje.

Som udgangspunkt har DF ikke noget ideologisk imod, at ældreplejen udføres af private. Alligevel mener Jeppe Jakobsen, at det giver mere mening at udlicitere andre opgaver end lige netop velfærdsopgaver.

"Jeg ser det nødvendigvis ikke som naturligt at konkurrenceudsætte velfærdsopgaver. Det er ikke et selvstændigt mål for os at konkurrenceudsætte velfærd," siger han.

Jeppe Jakobsen håber, at regeringen vil være med til at afskaffe priskonkurrencen på udbud, så pris for fremtiden ikke spiller en rolle, når private virksomheder skal byde på opgaver i ældreplejen.

"Vi stemte imod lovændring i 2013 og nu vil vi kæmpe for at få ældreplejen tilbage på sporet. Vi håber, at regeringen er lydhør," siger han.

Hele interviewet kan ses ovenfor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Klenitz-Jakobsen

Daginstitutionsleder, Nr. Jernløse Børnehus, skolebestyrelsesformand, Kildebjergskolen, fhv. MF (DF)
pædagog (Absalon 2022) sekondløjtnant (Hærens Officersskole 2009), sergent (Hærens Sergentskole 2009)

0:000:00