Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

DF's nej til Løkke som statsminister gør Støjberg til det sikre borgerlige valg

Dansk Folkeparti var straks ude og lægge afstand til Inger Støjbergs melding om at gøre Løkke til statsminister. Partiet tror, det har fanget Støjberg på det forkerte ben, men så nemt går det ikke, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Spørgsmålet om Løkke som statsminister igen-igen er kun interessant, hvis vælgerne efter næste valg giver Moderaterne de afgørende mandater, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Spørgsmålet om Løkke som statsminister igen-igen er kun interessant, hvis vælgerne efter næste valg giver Moderaterne de afgørende mandater, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Inger Støjberg åbnede døren på klem for at give Lars Løkke en tredje runde i statsministeriet efter næste valg.

Udtalelsen faldt på Danmarksdemokraternes landsmøde. Det var ikke et emne, Støjberg selv tog op, men hun svarede på spørgsmål fra både Altinget og Ekstra Bladet.

Dansk Folkeparti var straks ude og lægge afstand til Inger Støjbergs melding. Europa-parlamentariker Anders Vistisen var sendt i byen med et budskab om, at DF ikke vil gøre Løkke til statsminister. Og at man slet ikke forstår, hvorfor Støjberg dog ønsker det.

Læs også

Flere andre centrale DF’ere har delt eller liket Vistisens melding på sociale medier. Og det er der en god grund til.

De tror, de har fanget Støjberg på det forkerte ben. Løkke er forræderen over for det borgerlige Danmark. DF er den rene vare, mens Danmarksdemokraterne bare er til salg for magt og ministerposter, er det tydelige budskab.

Spørgsmålet om Løkke som statsminister igen-igen er kun interessant, hvis vælgerne efter næste valg sammensætter Folketinget på en sådan måde, at Moderaterne og Lars Løkke har de afgørende mandater. Det er den situation, Støjberg svarede på.

Og ser man på meningsmålingerne, er det slet ikke usandsynligt. Så kan det godt være, at DF’erne kækt spiller smarte på de sociale medier i disse dage, men i politik er der ingen gratis omgange. 

Hvis DF ikke tager stilling, vil partiet sikre, at Mette Frederiksen kan tage en omgang til.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Fhv. minister, LA

Hvis Moderaterne får de afgørende mandater, vil kampen om den øverste post stå mellem den nuværende socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen og hendes udenrigsminister, Lars Løkke. Om Dansk Folkeparti kan lide det eller ej.

Både Liberal Alliance og den konservative formand Søren Pape Poulsen har da også afsløret, at de ville have peget på Løkke efter det seneste valg, hvis bare et enkelt mandat var faldet anderledes, og Moderaterne dermed var endt med at sidde i midten af det hele.

Da jeg spurgte Dansk Folkepartis partisekretær, Chris Bjerknæs, på det sociale medie X om DF i den situation ville støtte Løkke eller Mette, svarede han ”ingen af dem”. Men så nemt går det ikke.

Selv gøgleren Jacob Haugaard måtte tilbage i 1990’erne sande, at man også med en blank stemme risikerer at afgøre en sag.

Da først daværende finansminister Mogens Lykketoft havde forklaret parlamentarismens logik, kunne den folkekære multikunstner sikre Nutella i feltrationerne og øget støtte til alkoholafvænning, og under indflydelsens åg forvandle sig fra hofnar til almindelig dødelig politiker.

Læs også

Sådan vil det også gå med Dansk Folkepartis statsministerpopulisme. For hvis DF ikke tager stilling, vil de sikre, at Mette Frederiksen kan tage en omgang til. Sikkert sammen med Løkke, der næppe vil konkurrere i politisk pælesidning med DF’erne. Han forstår om nogen at tage for sig af indflydelsen.

Det er i sig selv ejendommeligt, at Dansk Folkeparti, der brændte sig selv ned i processen med at lære Liberal Alliance de 90 mandaters logik i VLAK-årene, nu tror det kan køre på frihjul.

Partiets held kan være, at næste valg bliver en forvirret omgang, når mindst 12 partier stiller sig op og gør sig til for vælgerbefolkningen.

Og det skal de håbe på. For Messerschmidt er ved at farve partiet mere blåt, end det har været det seneste årti – ja, måske i hele partiets historie.

Og de blå vælgere kan måske være sure på Løkke. Men de kan ikke fordrage Mette Frederiksen.

Så Støjberg, hun lever fint med DF’ernes kritik. Den gør hende til det sikre valg, og DF’erne til dem man måske ikke helt kan stole på, hvis man ønsker sig i borgerlig regering.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), podcastvært, Ministertid
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Chris Bjerknæs

Chefkonsulent, Dansk Industri
farvehandler

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024