DH: Erhvervslivet bør ansætte flere personer med handicap

Virksomhederne skal bruge den aktuelle mangel på arbejdskraft til at ansætte flere af de 49.000 ledige personer med handicap, der står klar, mener DH. De små og mellemstore virksomheder efterlyser simplere regler, hvis missionen skal lykkes.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Hvis der er så stor mangel på arbejdskraft, hvorfor ansætter virksomhederne så ikke bare nogle af de 49.000 personer med handicap, der lige nu står uden job?

Det spørgsmål undrer formand i Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, sig over i kølvandet på erhvervslivets kritik af dette års finanslov, der ifølge flere organisationer ikke gør nok for at løse manglen på arbejdskraft.

Kombinationen af en stor gruppe ledige med funktionsnedsættelser og massiv efterspørgsel på arbejdskraft er en mulighed, der ikke må spildes, ifølge DH-formanden. Og virksomhederne skal bare ringe.

“Det er et livsvilkår at have et handicap på samme måde, som det er et livsvilkår at skulle hente børn i børnehaven klokken 15:30, være gravid eller at skulle på skoleophold som lærling i en virksomhed. Det er arbejdsgiverne vant til at håndtere, og derfor skal de heller ikke være bange for at ansætte mennesker med handicap,” siger Thorkild Olesen.

Jeg gør opmærksom på et samfundsmæssigt problem, som vi kan løse. Det må arbejdsgivere og arbejdstagere være med til.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Opgørelsen af de 49.000 ledige personer med funktionsnedsættelser, der inden for 14 dage står klar til at tage et arbejde, stammer fra organisationens egne beregninger på baggrund af en ny Vive-undersøgelse om handicap og beskæftigelse. 

Tallet viser ifølge DH det uudnyttede beskæftigelsespotentiale, der er blandt personer med funktionsnedsættelser. Og det vil ifølge Thorkild Olesen være “et selvmål”, hvis gruppen fortsat består af 49.000 ledige næste år.

“Så vil jeg begynde at stille mig det spørgsmål, om vi egentlig er interesseret i at få mennesker med handicap i beskæftigelse.”

Er du sikker på, at der er også et match mellem de kvalifikationer, erhvervslivet efterspørger, og de kvalifikationer som de 49.000 ledige personer med handicap besidder?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024