DI raser over studerendes korte arbejdsuge

UDDANNELSE: Trods flere års kritik har de studerende fortsat kun en arbejdsuge på 28,5 timer. DI raser over den lave studieaktivitet og kritiserer både studerende og universiteter. På Aarhus Universitet anerkender man kritikken.
Jørgen Skadhede
For få undervisningstimer og en halvsløj forberedelsesindsats giver de studerende en alt for kort arbejdsuge på kun 28,5 timer, viser en stor undersøgelse blandt 11.000 studerende på Aarhus Universitet.

Arbejdsugen er i gennemsnit fordelt på 12 timers undervisning og 16,5 timers forberedelse, selv om universiteterne er forpligtet i loven til at udbyde fuldtidsstudier.

Dermed er de studerendes arbejdsuge ikke blevet længere siden universitetets sidste store studiemiljøundersøgelse i 2007, der gav anledning til massiv kritik af den korte arbejdsuge for især de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser.

DI skoser den lave studieaktivitet
Og det får erhvervsorganisationen DI til at svinge krabasken over både de studerende og universiteterne.

"Det er helt galt, at kravene på nogle uddannelser ikke svarer til et fuldtidsstudium, og at de studerende kan klare sig igennem med den her indsats. Det er et meget stort svigt fra uddannelsesinstitutionernes side," siger Charlotte Rønhof, forsknings- og uddannelsespolitikschef i DI, til gratisavisen MetroXpress.

Hun revser også de studerende for at bruge for lidt tid på studierne.

"Tallene viser jo, at de i gennemsnit bruger i underkanten af fuld tid på studiet og studiejob. Der er altså 24 timer i døgnet," siger hun til avisen.

Konsekvensen kan ifølge hende blive, at danske virksomheder søger udenlands for at finde kvalificeret arbejdskraft, og at investorerne søger uden om Danmark.

Store forskelle mellem studierne
Men der er store forskelle i de studerende arbejdsuge. Mens forberedelsestiden er nogenlunde den samme, så svinger timetallet enormt mellem hovedområderne. På naturvidenskab og sundhedsvidenskab har de studerende 17 timers undervisning om ugen i gennemsnit, mens de kun har 10,5 på samfundsvidenskab og 8,5 på de humanistiske studier.

Hos Danske Studerendes Fællesråd afviser formand Magnus Pederssen, at danske studerende har en slap holdning til studierne. Han mener, at den korte arbejdsuge hovedsageligt skyldes de lave timetal på humaniora og samfundsvidenskab.

"Vi er klar til mere undervisning og til at give den en skalle på studierne. Men det giver ikke mening, når mange fag på humaniora og samfundsvidenskab kun tilbyder seks timer om ugen," siger han til MetroXpress.

AU anerkender kritikken
På Aarhus Universitet anerkender dekan Mette Thunø kritikken. Men hun kan ikke love flere undervisningstimer. Derfor er det hovedsageligt forberedelsestiden, hun vil have op.

"Det er ikke godt nok, for vi vil have, at de studerende er heltidsstuderende. På nogle fag har vi økonomi til at udbyde mere undervisning, men på de øvrige områder handler det bl.a. om at gøre de studerende mere aktive mellem undervisningstimerne. Vi vil lægge vores undervisning om, så vi inddrager mere teknologi. En anden mulighed er at lægge undervisning om morgenen og sidst på dagen, så der indimellem kan arbejdes med opgaver med vejledning," siger Mette Thunø til JP Aarhus.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Rønhof

Formand, Bornholms Erhvervsfond, Campus Bornholm og ATV Science & Engineering Komité. Bestyrelsesmedlem, Hjerteforeningen, Innovationsfonden, KataFonden, Madkulturen, Seges Innovation og Speak.
cand.lact. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989), hd i ledelse og organisation (CBS 2004)

0:000:00