Debat

DN: Regeringens vandplaner sender flodbølge mod byerne

DEBAT: Regeringens planer om at afvande marker vil sende en flodbølge af sted mod byerne. Men hvem betaler for det, spørger Henning Mørk Jørgensen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Regeringens planer om afvanding af marker leder vandet mod byerne, skriver Henning Mørk Jørgensen, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening (DN).
Regeringens planer om afvanding af marker leder vandet mod byerne, skriver Henning Mørk Jørgensen, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening (DN).Foto: Creative Commons
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henning Mørk Jørgensen
Havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening (DN)

Fremtidens klimaforandringer vil betyde større mængder nedbør i fremtiden i Danmark. Derfor er det mærkeligt, at der indtil videre ikke er nogen, som er stoppet op og har tænkt lidt over, hvad det egentlig er, man er i gang med, når det handler om regeringens vandløbsplaner.

I landbrugslobbyen er man jublende lykkelige over, at det endelig er lykkedes at få hul igennem til Christiansborg og få nedsat et udvalg, der skal se på, hvordan vandløb i højere grad kan bruges til afvanding. Endda med en landmand og tidligere venstreminister i spidsen.

Massakre på små vandløb
Øvelsen skal booste den indsats, der allerede er sat ind overfor de såkaldte ”forhadte” vandløb, som de blev kaldt af den forhenværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som omfatter små vandløb med et opland under 10 km2.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Her har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) uden nogen saglig begrundelse netop håndplukket en række nye kriterier for, hvilke små vandløb der skal beskyttes i vandplanerne.

De giver mulighed for at fjerne alle små vandløb under en temmelig stejl hældning – 3 promille – fra vandplanerne, hvis ikke de allerede er i god økologisk stand.

Midt i alt iveren efter at lede vand væk fra markerne, så er det som om, at man glemmer, at de små vandløb løber til store vandløb, hvoraf de fleste løber igennem en by.

Henning Mørk Jørgensen
Havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening

Når Danmark er et fladt land, så siger det sig selv, at det kan blive til en massakre på rigtig mange vandløb, hvor landbruget vil få frit spil til at udrette og uddybe. Det er utrolig trist, det er usagligt, og det er et brud med 30 års beskyttelsesindsats, mener vi i Danmarks Naturfredningsforening.

Eksporteret til byerne
I tillæg til dette kommer så Henrik Høgh-udvalget, der skal se på, hvordan man yderligere kan træde på speederen, når det gælder vandafledning.

Men midt i alt iveren efter at lede vand væk fra markerne, så er det som om, at man glemmer, at de små vandløb løber til store vandløb, hvoraf de fleste løber igennem en by.

Dermed bliver problemet med vandet på de marker, som altså naturligt ville være oversvømmet, eksporteret til byerne. I mange tilfælde til en omkostning, der langt overstiger prisen for at løse problemet længere oppe i systemet.

Set fra Danmarks Naturfredningsforening kan vi godt være nervøse for, at Henrik Høgh-udvalget ender med en løsning, hvor landbruget skal betales for at holde på noget vand, som de netop har fået mulighed for at lede hurtigt væk.

Ebberød Bank
For samfundet vil det være ren Ebberød Bank. Først betaler man via nye vandløbsregulativer og ændret vandløbsvedligeholdelse for at få vandet væk fra markerne, og dernæst kommer regningen for, at vandet alligevel skal blive deroppe.

Vi mener i stedet, at der er brug for samtænkning, så klimasikring, naturhensyn og godt landmandskab bliver en del af løsningen.  Mange af landets byer og borgmestre har allerede indset, at oversvømmelser ikke kan undgås fremover, men kun imødegås. Og at det sker bedst, billigst og mest naturligt oppe i vandsystemet.

Vi håber, at denne indsigt også måtte indfinde sig i Høgh-udvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Mørk Jørgensen

Havbiolog, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00