Om  
Jørn Bro

Dødsfald: Fhv. politimester og chef for Politiskolen Jørn Bro (87)

Den tidligere politimester i Glostrup, operativ chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) og chef for Politiskolen Jørn Bro, Smørum, er død i en alder af 87 år. Jørn Bro var også kendt som en ivrig debattør. Bisættelse 27. juni 2023.

Rasmus Nielsen

En af landets mest fremtrædende politifolk i årtier, Jørn Bro, Plejecenteret Porsebakken i Smørum, er død, 87 år gammel.

Han blev enkemand for godt to år siden. Parret nåede at flytte ind på plejehjem sammen. "Det handler om at komme af sted i tide", sagde den debatlystne politimand i et interview med Kristeligt Dagblad, da han var blevet alene. Om sin tilværelse på livets sidste holdeplads sagde han:

"Jeg føler mig ind imellem alene, selvom jeg modtager så megen kærlighed og omsorg fra min familie. Fordi jeg savner min kone så meget. Det er en del af alderdommens skæbne, at hvis du er heldig at blive gammel, så dør dem omkring dig. Det er ikke plejehjemmets opgave at kurere min enlighed. Det ville være fejlagtigt at tro. Og hvis du er et menneske, der hellere ser din familie hænge på væggen i stedet for at bruge tid på dem, ja, så kan man jamre sig over, at man føler sig ensom. Men nogle gange har man måske selv skabt den ensomhed."

Avisen talte med det dybt kristne menneske, der fremfor at føle sig ensom gerne så skæbnen i øjnene:

"Troen har altid været mit faste fundament i tilværelsen, og det indebærer troen på, at vilkårene her i tilværelsen er nogle, du har fået udleveret. Det giver ro og styrke, at det hele ikke er op til dig selv, men at du må få det bedste ud af det. Hvis jeg selv havde skullet konstruere min egen værdifuldhed gennem selvrealisering og åndløshed, så ville jeg nok være bange for at blive gammel. For så bliver du ensom. Og du vil opleve tilværelsen som uretfærdig."

Jørn Bro skrev gerne debatindlæg til en af alle de aviser, han som dagligt ritual elskede at læse. Sidste sommer skrev han i Berlingske om maden på et kommunalt, dansk plejehjem:

"Her vil jeg berette fra en del af samfundet, hvor gastronomi absolut er et fremmedord og uden indflydelse. Det er de kommunale storkøkkener, der leverer især til de kommunale plejehjem. Kostplaner herfra ligner, hvad der mødte mig i kostforplejningen på Fredericia Kaserne årgang 1957. Det skal siges til kostforplejningens ros, at maden var frisklavet."

Åben og imødekommende
Mennesket Jørn Bro kan ikke adskilles fra politimesteren Jørn Bro, der residerede over den store Glostrup-politikreds i alle årene 1990-2005.

Han var kendt for sin åbenhed og imødekommenhed - en mærkesag ikke bare i virket som politimester, men også som chef for politiskolen, hvor han var med til at forme politiets lederuddannelse.

Holdningen bag åbenheden har været, at politiet kun kan agere i samspil med befolkningen, og at man skal kunne forklare, hvad man laver. Jørn Bro var derfor aldrig tilbageholdende med at påskønne en ekstra indsats, som når han regelmæssigt inviterede udvalgte borgere til kaffe og kage på politistationen for at sige dem tak for den ulejlighed og risiko, som de havde udsat sig selv for.

En anden mærkesag var indsatsen for voldsramte kvinder. Da Jørn Bro for en menneskealder siden blev politimester i Glostrup, fik han gennemført, at sager om hustruvold ikke kunne affærdiges som ”husspektakler”. Når politibetjente fik mistanke om hustruvold, skulle sagen efterforskes, og det skulle den, selv om kvinden ikke ville anmelde det.

"Det er paradoksalt, at man skal spørge en kone, der dårligt kan tale gennem en brækket næse, om hun vil anmelde det," lød det fra Jørn Bro, skrev Jyllands-Posten ved politi-fyrtårnets 80 årsdag i 2015.

Borgmester-søn
Jørn Bro blev født i Hjørring som søn af den markante konservative borgmester i Stenløse, toldinspektør Knud C. Bro.

Efter studentereksamen fra Kolding blev Jørn Bro premierløjtnant af Reserven i Infanteriet og tog så juridisk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1963, hvorefter den smukke politi-karriere straks begyndte:

Politifuldmægtig i Haderslev, hos Rigspolitichefen 1965, politiassessor af første grad 1969, vicepolitimester 1974, politimester i Middelfart 1978, politimester hos Rigspolitichefen og chef for Politiskolen 1981-90 samt altså frem til sin pensionering i 2005 politimester i Glostrup.

Sagt med andre ord tilbragtes årene 1965-77 i Politiets Efterretningstjeneste, hvor han var med til at holde øje med sympatisører af østblokken.

"Der var nogle, som havde en naiv tro på, at man kunne fremme freden og forståelse ved at gå i dialog med en trænet KGB-officer," sagde Jørn Bro siden om samtidens mange danske ungkommunister, som syntes, at det var smart at drikke vodka med KGB-officerer og "drøfte verdenssituationen".

For andre var det mere alvorligt. Russeren Oleg Gordievskij på den sovjetiske ambassade lod sig hverve af Vesten. En mission, som fik Jørn Bro til at svede, fordi han vidste, hvor stor en risiko Gordievskij løb.

Udover selve den formelle karriere kan af tillidshverv nævnes, at Jørn Bro var formand for Politiets Bedømmelseskommission 1981-90 og for Ideer for Livet-Fonden 2005-15. Som aktiv pensionist gennem mange år drev Jørn Bro en konsulent-, foredrags- og skribentvirksomhed.

Det sociale enzym hos politichefen førte til, at Jørn Bro modtog Dansk Kvindesamfunds Mathilde pris og Feminas Kvindepris 2002 samt Danners ærespris 2014.

Kommandør af Dannebrog
Lad os give et sidste, livslystent ord til den nu afdøde, værdige repræsentant for den udøvende magt - igen hentet fra debatindlægget sidste år om dårlig plejehjemsmad:

"Jeg har forsøgt at vække Ældre Sagens interesse for emnet – helt forgæves. Da det synes i vid udstrækning at være et landsdækkende problem, prøver jeg nu at appellere til Kommunernes Landsforening og andre muligt interesserede om at udskrive en konkurrence om det rette koncept for den kommunale mad – meget gerne på en måde, der udfordrer dygtige kokke, restauratører  og forretningsfolk. Det er et emne, der berører tusinde af medborgere, som typisk ikke har kræfter til at sige fra og stilfærdigt affinder sig med tingenes tilstand. Det er der nok ikke meget at gøre ved, mumler de. Lad os prøve."

Jørn Bro var fornemt dekoreret med Kommandørkorset af Dannebrog.

Bisættelsen finder sted tirsdag 27. juni 2023 kl. 11 fra Stenløse Kirke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Bro

Fhv. politimester, Glostrup, fhv. vicepolitimester, PET, fhv. leder, Politiskolen
premierløjtnant, cand.jur. (Københavns Uni. 1963)









0:000:00