Om  
Karen Schultz

Dødsfald: Forfatter, psykolog og officer Karen Schultz (64)

Karen Schultz, Stege, der er uddannet officer og psykolog, og de seneste år levede af sit forfatterskab, er død af kræft, kun 64 år gammel. Offentlig begravelse 8. august 2023.

Rasmus Nielsen

Så skete det, hun selv havde ventet på: Karen Schultz er død, 64 år gammel af sin kræftsygdom. Hun døde på Svanevig Hospice på Lolland.

Forfatteren vidste længe, at hun med stor sandsynlighed inden for kort tid ville dø af sin kræft. Og naturligvis skrev hun en tankevækkende kronik i Berlingske om det i april i år. Det var under overskriften "Jeg ligger og venter på at dø og må tåle mine gæsters ubehag."

Med det skelede den bramfrie officer- og psykologuddannede autoforhandler-datter fra Kolding bl.a. til, at hendes nøje udvalgte gæster - kun én om dagen - ikke altid respekterede hendes spilleregler:

"Skønt det hører til mine absolutter, hvad besøgende hos en døende skal afholde sig fra, så gør de det alligevel: De bliver siddende i gæstestolen ud over det aftalte. De taler om for mig ubekendte menneskers kræftsygdom, stolpe op, stolpe ned. De fremstår upåvirkede af min snarlige død. De kommenterer mit udseende. De presser på for næste besøg. De smalltalker. De lader som om, jeg snart bliver rask."

Sammensat
Karen Schultz har måske den mest sammensatte biografi, der kan opdrives i den ellers tykke Blå Bog med cv-beskrivelser af markante danskere. Endnu mere facetteret bliver det kun af at læse hendes egen levnedsbeskrivelse på den personlige hjemmeside, hvis digitale hjerte fortsat slår.

Rent uddannelsesmæssigt blev Karen Schultz premierløjtnant fra Hærens Officersskole i 1984 og cand.psych., altså psykolog, i 1996. I 2014 tog hun tillige flere ejendomsmæglerfag; som om det ikke var nok med en karriere i hæren, som autoriseret specialist i arbejds- og organisationspsykologi og fra 2017 forfatter på fuld tid.

Karrieren bød - men det kan altså kun blive til udpluk - på chefstillingen for Hærens Materielkommandos Rekrutskole 1988-90. I årene 1999-2005 var Karen Schultz såkaldt CIMIC-officer hos Hærens Operative Kommando med ansvar for civilt-militært samarbejde. 

I en lang årrække var Karen Schultz censor i psykologi - efter fire år som næstformand blev hun 2010-14 formand for universitetscensorer i psykologi i Danmark.

Parallelt med alt dette havde hun allerede i 1985 startet egne virksomheder, som hun drev både i selskabsform frem til sin død og som personligt eget virksomhed frem til sidste år. Der var også lige tid til at blive ejer af Forlaget November fra 2018 og af verdensmindsteboghandel.dk fra 2019 - en "uafhængig delikatesseboghandel på Møn. Her er kun bøger, vi selv har lyst til at læse," som det stadig hedder sig.

Karen Schultz levede, før hun blev sengeliggende, på tre adresser: I Stege, i Vordingborg og så i Qoornoq i Grønland, hvor hendes anden, nu efterladte mand er født. Deres grønlandske bygdehus var hendes store kærlighed, dertil en stor interesse for den tilhørende selvforsyning, strikke- og garndesign, maskinstrikning samt naturligvis bøger, bøger, bøger.

Hun har modtaget Dansk Kvindesamfunds legat for fremme af ligestilling.

Sikken et liv! Et kort liv, javel. Men fik du set det, du ville? Mon ikke.

Venteværelset
Lad os give de sidste ord til den afdøde, der var mor til en datter og en søn - begge selvstændige ejendomsinvestorer - og bedstemor.

"Aldrig nogensinde tidligere har jeg følt mig så godt klædt på til at svare på spørgsmålet: Hvad er meningen med livet? I et biologisk perspektiv er jeg sikker på, at formeringen, selve dette at føre slægten videre, er det enkle svar."

Og så selve afslutningen på den omtalte kronik fra foråret:

"Mens jeg lider før døden, hvor jeg både skal forlige mig med selve dette, at jeg snart skal dø, og skal forlige mig med, at der derfor er en lang række fremtidige oplevelser, som jeg går glip af, lider mine gæster også efter døden, idet de også efter min død skal leve i selve sorgen i lang tid, hvis ikke til døden. Til den tid har vi alle forladt venteværelset. Jeg er som fuglen fri fløjet fra enhver frygt, ethvert tab, enhver sorg." 

Karen Schultz ønskede en begravelse med stor deltagelse, og i dødsannoncen betoner den efterladte familie da også, at begravelsen er offentlig, og at der bagefter er gravøl og smørrebrød for alle på Fanefjord Skovpavillion.

Begravelsen er tirsdag 8. august kl. 11 fra Damsholte Kirke på Møn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Schultz

Forfatter, psykolog, oberstløjtnant af reserven i Livgarden
Hærens Officersskole (1984), cand. psych. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00