Kendt forsvarsadvokat er død

DØDSFALD: Den kendte forsvarsadvokat Merethe Stagetorn, København, er død, 75 år gammel. Hun forsvarede bl.a. Glistrup og Brixtofte og blev kendt for sin retfærdighedssans.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Rasmus Nielsen

Forsvarsadvokat Merethe Stagetorn er død, 75 år gammel.

Hun døde søndag formiddag på sit plejehjem i København, omgivet af sine børn, oplyser de til Altinget.

Merethe Stagetorn var i mange år en kendt, samfundsengageret advokat, der påtog sig at forsvare personer som politikerne Mogens Glistrup og Peter Brixtofte, cykelrytteren Bo Hamburger og Mogens Amdi Petersen, stifter af Tvind-imperiet. Hun har også forsvaret kunstmuseet Trapholt i Kolding, der udstillede guldfisk i en blender sat i en stikkontakt.

"Alle har ret til et forsvar. Som advokat vinder jeg ikke en sag, det handler det ikke om. Det handler om bruge juraen til at sikre en så retfærdig afgørelse som muligt", mente Merethe Stagetorn. Hun tog gerne voldtægtsforbrydere, drabsmænd og bandefolk som klienter. Hendes retfærdighedssans var betydelig.

Den borgerlige jurist med det store samfundssind var født i en konservativ familie. Hendes far var selv jurist, konservativt medlem af Folketinget og borgmester i Glostrup. Stagetorn blev i det københavnske bybillede kendt for sin elegante, velklædte stil og store selvsikkerhed. Og for stor humor og evne til at lytte til folk, så hun skabte respekt omkring sig. Hun betragtede mennesker på sin vej og var nysgerrig over for de fleste. Gik man for vidt efter hendes mening, blev man sat venligt men bestemt på plads.

Først husmor
Merethe Stagetorn er opvokset på Stevns, blev uddannet jurist ved Københavns Universitet i 1965 og blev efterfølgende advokatfuldmægtig. Hun fik møderet for Højesteret i 1983, virkede som underviser og censor i jura og var medlem af flere fonds- og legatbestyrelser.

Inden hun for alvor kom i gang med karrieren, var hun i mange år hjemmegående husmor på ejendommen Lindholm ved Slangerup i Nordsjælland.

Hendes mand, nu afdøde Ove Stagetorn, var ligesom sin hustru advokat, og sammen havde de to børn.

Parret købte i 1970'erne ejendommen med konditoriet La Glace i indre København. Konditoriet styrede Merethe Stagetorn fra 1978 til 1989, og derefter overtog datteren Marianne stedet, som hun fortsat driver.

Merethe Stagetorn arbejdede flittigt som forsvarer helt op i sine 70'ere. I den sidste del af karrieren var hun i samme firma som sin søn, advokat Henrik Stagetorn, der i en årrække var formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Indtil Merethe Stagetorn flyttede på plejehjemmet Nybodergården i København i 2017, boede hun med sine børn og deres familier i hver deres rummelige lejligheder i samme hus i Store Strandstræde ved Nyhavn i København. Merethe Stagetorn var også frankofil med egen lejlighed tæt på Notre Dame i Paris. 

Merethe Stagetorn bisættes fra Garnisonskirken i København af tidligere biskop Erik Norman Svendsen. Datoen hen i august er endnu ikke fastlagt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Stagetorn

Partner, advokat (H), Stagetorn Advokater
cand.jur. (1989)

Merethe Stagetorn

Advokat (H), Partner, Stagetorn Advokater
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)

Mogens Amdi Petersen

Grundlægger, Tvind
lærer (Haderslev Seminarium 1961)

0:000:00