Om  
Povl Dissing
Benny Andersen

Dødsfald: Troubadour Povl Dissing (84)

Sanger og komponist Povl Dissing, Hundested, er død, 84 år gammel. Povl Dissing døde i sit hjem efter længere tids sygdom omgivet af sin familie.

Troubadouren Povl Dissing er død, 84 år gammel. 

Selv sang han i 1981 sin egen melodi om livets afslutning med ord af Benny Andersen:

Tag da kun min sidste spinkle mønt.
Livets sol er min den sidste del af livet,
for som solfanger er jeg nu begyndt
at forstå, at Alt og Intet er os givet.

Og en gang går solen sin
runde uden mig,
men når forårssolen skinner,
lever jeg!

(nyd videoen nederst med denne sang fra DRs sommerkoncert 2006 i Ledreborg Slotspark, hvor Benny Andersen og Povl Dissing spiller hinanden op til deres bedste foran DRs daværende underholdningsorkester og Radiokoret)

Sangeren og komponisten Povl Dissing indledte karrieren som kornetspiller og sanger i jazzbands i 1950'erne, men det blev som professionel solist med sang, guitar og lejlighedsvist mundharmonikaspil, at Povl Dissing for alvor brød igennem.

Gennem sin lange karriere beskæftigede han sig med musik inden for nærmest alle stilarter. I 60'erne blev Povl Dissing opfattet som en politisk præget protestsanger, som da også vitterligt vakte manges forargelse. Han blev simpelthen udskammet ned i sin sidste hårrod, og dengang skulle der altså mere til end nu.

Det gjaldt ikke mindst sangen "25 minutter endnu" fra 1969, hvor Dissing giver den som dødsdømt mand, der venter på at lade livet i galgen. Langt senere, i 2017, modtog Povl Dissing den såkaldte træskopris fra Folkebevægelsen mod EU. Modsat andre kunstnere modtog han også med glæde Ridderkorset i 2000.

Forargelse eller ej - hans karakteristiske, næsten vrængede, nasale sang dækkede over en stor og følsom, yderst personlig og original, inderlig indlevelse i sit musiske stof. Har man først hørt Povl Dissing synge, kan man altid genkalde og genkende ham.

Flere generationer forbinder umiddelbart Povl Dissings navn med den afdøde digter Benny Andersen, som fulgte ham på scenen som ledsagende pianist gennem mange år. Ikke mindst den hverdagspoetiske "Svantes lykkelige dag" med ordene "og om lidt er kaffen klar," som enhver højskoleelev skråler med på ...

Visen er en blandt flere, som har fundet vej til Højskolesangbogen. Det gælder også klassikeren "Go’ nu nat (og gå nu lige hjem)", som Dissing og Andersen skrev sammen tilbage i 1981.

Vennerne Povl og Benny fik det bedste frem i hinanden. De var hver især indbegrebet af en udøvende og en skabende kunstner. Povl Dissing fortolkede på fornemste vis den fremragende lyrik af Benny Andersen, som samtidig på klaver altså gerne supplerede Povl Dissings sang og akustiske guitar.

Som udøvende kunstner trådte Povl Dissing yderst professionelt til sit arbejde, samtidig med at det naturligvis var selve tilstedeværelsen, nærværet med publikum og øjeblikkets fortolkning af det kunstneriske stof, der brændte i ham.

Han har modtaget flere grammy'er i årene 1998-2005 for sine udgivelser. I 1986 viste Povl Dissing i en udgivelse sammen med musikeren Fuzzy, at intet materiale er for stort for ham at fortolke. Det var, da de sammen udgav albummet "Føl hvor jeg brænder" med digte af H. C. Andersen.

Egentlig var Povl Dissing uddannet på Kunsthåndværkerskolens reklametegnerlinje, men det blev ikke stregen men stemmen, der blev hans instrument - også som oplæser, bl.a. i mange tv- og radioprogrammer for børn, ligesom han medvirkede i flere film.

Povl Dissing efterlader sig hustruen Pia Jacobæus og fra sit første ægteskab sønnerne Rasmus og Jonas, der også er musikere, og som han optrådte sammen med fra 1992 og frem til, at han måtte opgive at optræde for godt fem år siden efter en faldulykke i Spanien.

Den hændte få dage efter, at han havde fyldt det gamle Folkets Hus på Vesterbro (Vega) til veloplagt koncert med den fineste sang og en Dissing nu kun ledsaget af en humoristisk luftguitar. Bakket op af bl.a. de velspillende sønner. Billetten kostede 250 kr. - glæden over minderne fylder 250 procent.

Stækket efter ulykken gæstede han senere DRs morgensang. "Jeg savner det jo. Mit virkelige liv", sagde han og reciterede "Hilsen til forårssolen" (se anden video nederst).

Povl Dissing var en af de største danske visefortolkere i det tyvende århundrede, hvis kunst vil blive stående og lyttet til i årene fremover af nye generationer.

For som Povl sang midtvejs i sit liv:

Gå nu nat
Men gå nu ikke bort
Vi har livet for os
Selvom det er kort
Vi skal dele tykt og tyndt
Bare se at få begyndt
Vi er her ikke kun til pynt
Gå nu nat
Og gå nu lige hjem

Begravelsen finder sted tirsdag 26. juli kl. 11 fra Lynæs Kirke ved Hundested.

Omtalte personer

Povl Dissing

Sanger, komponist
Kunsthåndværkerskoler (reklametegner)

Benny Andersen

Forfatter, komponist
student (Akademisk Kursus 1948)

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion