Dokumentation: Her er elbilkommissionens anbefalinger til fremtidens ladeinfrastruktur

ANBEFALINGER: Elbilkommisionen præsenterede fredag en række anbefalinger i sin anden delrapport, der skal gøre det markant billigere at oplade sin elbil derhjemme, sikre omkring 950 ladepunkter og reducere trængslen i København.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Fredag præsenterede Anders Eldrup den anden og sidste delrapport i elbilkommissionens arbejde - "Veje til en veludbygget ladeinfrastruktur”.

Mens første delrapport fra september handlede om at få flere grønne biler på vejene ved at ændre afgifterne, fokuserer anden delrapport på at få udbygget ladeinfrastrukturen i Danmark, så det bliver lettere og billigere at køre i elbil.

Der skal blandt andet opsættes omkring 950 ladepunkter på de danske hovedveje, fortalte Anders Eldrup fredag ved pressemødet. Derudover skal det gøres markant billigere at oplade sin elbil derhjemme, hvilket tre ud af fire elbilsejere i dag har mulighed for.

Kommissionens forslag behandler følgende fire hovedemner:

En udbygget ladeinfrastruktur og et velfungerende lademarked, afgiften på el til opladning af elbiler, elbilernes betydning for elnettet og muligheder for at begrænse trængsel ved beskatning af kørsel.

Mens de tre første emner er direkte anbefalinger til politikerne her og nu, foreslår Anders Eldrup, at man venter med en trængselsafgift i København og Frederiksberg, til det er analyseret yderligere.

Her er bilkommissionens anbefalinger
Statens rolle
  • Kommissionen anbefaler, at staten bidrager til at fremme udrulningen af ladeinfrastruktur i de områder, hvor markedet ikke investerer i den tilstrækkelige dækning af ladekapacitet. De steder kan staten afholde geografisk afgrænsede udbud på udvalgte lokationer, som vindes af den operatør, der er villig til at foretage investeringen med mindst offentlig medfinansiering.
  • Det anbefales, at aftalerne om ladeinfrastruktur på statsvejnettet justeres, så der sikres lige adgang, og der gives mulighed for, at forskellige udbydere kan etablere ladestandere på samme rasteplads.
  • Derudover skal der stilles en række servicekrav til operatørerne, herunder for eksempel angående roamingmuligheder, ventetid, oppetid, fysisk tilgængelighed, og eventuelt i forhold til prissætning i de tilfælde, hvor udbuddet resulterer i et lokalt monopol.
  • Der følges op på branchens forpligtelser i forhold til udbygning af ladeinfrastrukturen.
Kommunernes rolle
  • Kommissionen anbefaler, at udrulning af ladeinfrastruktur på kommunale arealer som udgangspunkt sker på baggrund af udbud.
  • Det foreslåes, at kommunerne skal have lov til at gennemføre udbud af anlæg af ladeinfrastruktur på egnede lokationer i det omfang markedet ikke af sig selv kan levere en tilstrækkelig dækning.
  • Derudover skal kommunerne have mulighed for at stille krav til opsætning af ladeinfrastruktur på parkeringsarealer reserveret hertil gennem en justering af planloven.
  • Kommissionen vurderer, at de nuværende regler bidrager til en uhensigtsmæssig udnyttelse af parkerings- og ladeinfrastrukturen. Derfor skal de kommunale parkeringsregler i udgangspunktet ensrettes for alle drivmiddeltyper, så elbiler ikke længere kan parkere gratis i byerne.
  • Der skal også gives mulighed begrænse hvor lang tid en bil kan holde ved en opladningsplads i dagstimerne eller mulighed for, at ejerne af ladestandere kan indføre et tidsgebyr for fortsat tilslutning efter endt opladning.
  • De konkrete vilkår og krav skal ensrettes og standardiseres på tværs af kommunerne med henblik på at styrke koordineringen af udrulningen af ladeinfrastruktur og sikre ensartede, stabile rammevilkår og transparens for markedsaktørerene på tværs af kommunerne.
Øvrige ladelokationer
  • Kommissionen foreslår, at offentlige og private arbejdsgivere etablerer tilstrækkelige ladefaciliteter til medarbejderne. Strøm, der stilles gratis til rådighed af arbejdsgiver, beskattes efter gældende regler for medarbejdergoder.
  • Kommissionen anbefaler, at boligforeninger får bedre muligheder for at opsætte ladestandere til deres beboere, for eksempel ved at boligforeningerne får adgang til at søge om tilskud fra puljemidler, som er afsat til blandt andet udrulning af ladeinfrastruktur.
Elafgift på el til opladning
  • Kommissionen anbefaler, at der indføres et system, hvor forbrugerne ved elforbrug til opladning af elbilen får adgang til lav elafgift på 0,8 øre pr. kWh. Det vil for nogle forbrugere være en markant reduktion fra 90 øre pr. kWh i dag.
Nationalt center for vidensdeling og innovation
  • Kommissionen foreslår, at der oprettes et nationalt center med repræsentanter for staten, kommunerne og øvrige eksperter med henblik på opsamling og deling af viden, standardisering af for eksempel udbudsmateriale.
Regulering af elnettet
  • Kommissionen anbefaler, at tarifferne i højere grad skal afspejle belastningen af elnettet samt den variation i omkostninger forbundet med levering af elektricitet, der afhænger af for eksempel tid og sted for elforbruget. Det vil give incitament til at udnytte såkaldte ”intelligente” ladebokse til at udjævne elforbruget over døgnet.
Roaming med videre
  • Der gennemføres en konkurrenceanalyse af markedet for opladning for at afdække konkurrencesituationen og vurdere rammevilkårene i forhold til at forbedre konkurrencen.
  • Der afsættes midler til at sikre den løbende opfølgning på markedsudviklingen. Midlerne kan for eksempel findes i de allerede afsatte puljer til grøn omstilling af transportsektoren. 
  • Prisudviklingen på roaming følges tæt for at vurdere, om markedet af egen drift sikrer såvel adgang som en rimelig prissætning. Hvis ikke det er tilfældet bør det overvejes at regulere markedet med henblik på for eksempel at indføre deciderede prislofter eller lignende for at understøtte forbrugernes roamingmuligheder.
Trængsel
  • Kommissionen foreslår, at der igangsættes et projektarbejde med henblik på en dybdegående analyse af effekterne af en trængselsafgift i miljøzonen i København og Frederiksberg, før der kan træffes beslutning om at indføre en sådan afgift. En trængselsafgift kan potentielt fungere som en trædesten til en national kilometerbaseret vejafgiftsordning.
  • Kommissionen foreslår, at der igangsættes et projektarbejde med henblik på en dybdegående analyse af effekterne af en trængselsafgift i miljøzonen i København og Frederiksberg, før der kan træffes beslutning om at indføre en sådan afgift. En trængselsafgift kan potentielt fungere som en trædesten til en national kilometerbaseret vejafgiftsordning.
  • I det videre arbejde tages udgangspunkt i modeller, hvor betaling af trængselsafgift er målrettet trængslen, hvor app-løsninger udvikles af kommercielle markedsaktører, og hvor for eksempel kontrol og administration er håndterbart.
  • Det anbefales, at der igangsættes et pilotforsøg med roadpricing for personbiler for at indhente erfaringer til en eventuel udvidelse af systemet for de kilometerbaserede afgifter for lastbiler over 12 ton, som indføres fra 2025, til også at omfatte andre køretøjer. 

0:000:00