DONG-salg kløver SF's folketingsgruppe

GOLDMAN SACHS: Op mod halvdelen i SF-folketingsgruppen er bekymrede eller direkte modstandere af aftalen med Goldman Sachs. Udenrigsminister Holger K. Nielsen hentes hjem til onsdagens hasteindkaldte møde i landsledelsen, der vil afgøre SF's fortsatte regeringsdeltagelse.

SF-formand Annette Vilhelmsen: Hendes parti er kløvet midt over, når det gælder salg af DONG-aktier til Goldman Sachs.
SF-formand Annette Vilhelmsen: Hendes parti er kløvet midt over, når det gælder salg af DONG-aktier til Goldman Sachs. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Erik Holstein

Finansminister Bjarne Corydons (S) salg af DONG-aktier til Goldman Sachs er ikke kun upopulært i baglandene til S og SF. Utilfredsheden er også udbredt i partiernes folketingsgrupper. Men mens det er lykkedes Socialdemokraterne at holde oprøret under kontrol, ser det anderledes ud hos SF.

Det blev klart tirsdag, hvor den omstridte aftale med Goldman Sachs var på programmet. Striden eksploderede ironisk nok samme dag, som tidligere SF-formand Villy Søvndal holdt sin afskedsreception på Christiansborg.

Over for medierne var det kun den nytiltrådte SF-folketingsmand Karsten Hønge, der svang krabasken over aftalen med Goldman Sachs. Til Politiken sagde han bramfrit, at SF efterhånden har slugt så mange kameler, at man føler sig helt tør i halsen.

Men protesten går langt videre end den hårdtslående tidligere fagforeningsformand, Karsten Hønge. Såvel i SF's landsledelse som i folketingsgruppen er modstanden mod aftalen udbredt.

Ifølge Altinget.dks oplysninger er selv den politiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen på de indre linjer meget kritisk over for den aftale, hun har til opgave at forsvare udadtil. Hendes interne modstand mod DONG-aftalen svarer til holdningen i hendes partiafdeling i SF-Aalborg, der for få dage siden udtalte klar kritik af aftalen.

Hjem fra Afrika
Derimod bakker SF's ministerhold forsat op om Corydon, og SF-formand Annette Vilhelmsen udtalte tirsdag, at man"måtte have tillid til finansministeren".

Til det ekstraordinære møde i SF's landsledelse onsdag vil udenrigsminister Holger K. Nielsen haste hjem fra Afrika. Det er Holger K., der som skatteminister har nikket ja til den aftale, der nu splitter partiet. Medlemmer af folketingsgruppen kan deltage i landsledelsesmødet med taleret, men uden stemmeret.

Det er tænkeligt, at det samlede ministerhold vil være i stand til at hive et ja til aftalen hjem på mødet. Men der gives ingen garantier. Udmeldelser og protester fra partiafdelinger er massive, og på de sociale medier vokser flodbølgen af kritik stadig. På Facebook kan man f.eks. se Søvndals tidligere pressechef og politiske rådgiver, Claus Perregaard, udtrykke sin dybe utilfredshed med DONG-aftalen.

Stemmer landsledelsen nej til aftalen, må SF forlade regeringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00