Dronningen af SR-regeringen bakker op om Frederiksens farvel til R: De gjorde os stramme i betrækket

FOLKEMØDE: S kan godt føre udlændingepolitik med R, mener tidligere S-formand Helle Thorning-Schmidt. Men Radikale har kørt for meget sololøb, og derfor støtter hun beslutningen om at holde dem udenfor regering.

Hun var selv leder af to regeringer, som De Radikale sad med i. Men i dag bakker hun fuldt op om socialdemokraternes formand Mette Frederiksens beslutning om at udelukke Radikale fra en eventuelt kommende rød regering.

Det sagde Helle Thorning-Schmidt fredag i et interview med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, ved et arrangement på Folkemødet på Bornholm.

”Jeg støtter strategien, og jeg synes, det er det rigtige tidspunkt at melde det ud på. Og nu skal jeg fortælle hvorfor,” sagde Thorning, som i dag er direktør i Red Barnet International.

Ikke bitter over selve regeringssamarbejdet
Fra 2011 til 2015 var hun socialdemokratisk statsminister – først i S-R-SF-regeringen og siden SR-regeringen.

Hun understregede først, at opgøret med R ikke skyldes bitterhed over selve regeringssamarbejdet. Her blev de radikales daværende formand Margrethe Vestager ellers kendt for at trumfe særdeles meget R-politik igennem, og det gav S og SF problemer med baglandet og kernevælgerne.

”Jeg er snart den eneste tilbage, der tager ansvar for det hele. Det så ikke altid kønt ud, men vi lavede mange gode resultater, og jeg står på mål for dem,” sagde Helle Thorning-Schmidt og forklarede, at man som stort parti i en regering skal give plads til de mindre partier.

Radikale satte for meget spot på forskellighederne
Til gengæld var hun stærkt utilfreds med noget andet. Nemlig De Radikales måde at føre valgkamp på i både 2011 og – især – i 2015.

”Vi så en valgkamp, hvor De Radikale satte mere spot på, hvor vi var forskellige, frem for det vi var enige om, og hvor det blev en stor del af valgkampens tema. Vi var i regering sammen og havde planer om at fortsætte i regering. Selv i den valgkamp synes jeg, at De Radikale brugte rigtig meget tid på at spille bold op ad os frem for at bruge tid på oppositionen,” sagde Thorning.

”Så jeg kan godt forstå, at den valgkamp gjorde os en lille smule stramme i betrækket over De Radikale, og at Mette nu tænker, at hun godt vil have lov til at lade socialdemokraternes politik stå skarpt. Og jeg tror også, det har indgået i hendes overvejelser om den beslutning,” forklarede den tidligere S-formand.

Thorning: Ikke umuligt at føre udlændingepolitik med R
Tidligere fredag ved et andet arrangement på årets folkemøde havde nuværende formand Mette Frederiksen slået samme tone an. Hun sagde i en debat, at det dårlige forhold til De Radikale allerede så småt begyndte i starten af regeringssamarbejdet i 2011, da der var tegn på, at Vestager ikke ville være med til at løse problemerne med, at for mange arbejdsløse mistede retten til dagpenge.

Da Mette Frederiksen for et par uger siden meldte ud, at man går efter en ren S-regering, begrundede hun det ellers især med, at De Radikale ligger for langt fra det politiske flertal, når det gælder udlændingepolitikken.

Men socialdemokraterne kan godt føre udlændingepolitik med De Radikale, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Strammede også sammen med R
Jakob Nielsen nævnte, at SR-regeringen i sin tid blandt andet gennemførte en stramning af reglerne for familiesammenføring, som dengang vakte stor opsigt.

Er det umuligt at lave udlændingepolitik med De Radikale, når man først sidder der?

"Nej, det er det ikke."

”På udlændingeområdet strammede vi jo især i den sidste periode, da der kom rigtig mange flygtninge,” sagde Thorning.

Hun understregede, at ”det var ikke nogle nemme debatter, vi havde internt i regeringen”.

”Men det fine var, at mens vi sad i regering, kunne vi alle sammen stå på mål for det.”

Altinget forsøger at få en kommentar fra De Radikale til budskaberne fra Helle Thorning-Schmidt.

Forrige artikel Frederiksen med nye forslag på Folkemødet: Afskaf uddannelsesloftet og karakterbonussen Frederiksen med nye forslag på Folkemødet: Afskaf uddannelsesloftet og karakterbonussen Næste artikel K: Vi havde gerne set energi og klima forhandlet samtidig K: Vi havde gerne set energi og klima forhandlet samtidig
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.