DSU støtter differentieret fødevaremoms

FØDEVAREMOMS: Den socialdemokratiske ungdom går imod moderpartiet og ønsker lavere moms på sunde fødevarer nu.
Niels Th. Dahl

Stik imod Socialdemokratiets officielle politik støtter partiets ungdomsorganisation DSU nu også at sætte momsen på sunde fødevarer ned og til gengæld sætte den op på de usunde.

Det skriver DSU's landsformand, Peter Hummelgaard Thomsen, i et debatindlæg i Landbrugsraadets blad FoodCulture, og han uddyber i dag sit synspunkt over for Altinget | Fødevarer:

"Det handler om, at der i dag ikke er lighed inden for sundhedsområdet. Vi kan se, at fedmeepidemien især rammer de lavest uddannede og de laveste indkomstgrupper. Det vil skabe større lighed, hvis man kan stimulere de dele af den danske befolkning til at spise sundere," siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Varm kartoffel
Differentieret moms på fødevarer har været en varm politisk kartoffel i hvert fald siden sidste år, hvor flere borgerlige sundhedsordførere - og sågar den konservative leder Bendt Bendtsen -  begyndte at blive tilhængere af idéen. Det samme var SF og Enhedslisten, mens både regeringen som helhed, De Radikale og Socialdemokraterne var imod.

De har tanker skal jo med, inden toget er kørt i forhold til en skattereform. Det er nu, øvelsen skal foretages.

Peter Hummelgaard Thomsen
Formand for DSU

Kort efter folketingsvalget nedsatte regeringen imidlertid en forebyggelseskommission, der specifikt fik til opgave at undersøge, hvilken effekt differentieret moms vil have, og hvad det vil koste. Dét støtter også Socialdemokraterne, der ikke vil tage yderligere stilling til spørgsmålet, før kommissionens anbefalinger foreligger.

S er katten om grøden
Men dén holdning er for slap, mener Peter Hummelgaard Thomsen, der mener, Socialdemokratiet går "som katten om den varme grød":

"De har tanker skal jo med, inden toget er kørt i forhold til en skattereform. Det er nu, øvelsen skal foretages. Jeg har heller ikke rigtig kunnet finde klare argumenter imod at gøre det her, ud over at det vil være administrativt og teknisk dyrt. Men det må man jo så løse," siger han.

Et af de hyppigst fremførte argumenter imod differentieret moms fra modstanderne har været, at det vil føre til en glidebane, hvor der efterhånden vil blive stillet krav om at nedsætte momsen på alle mulige forskellige produkter, der fremmer et godt formål.

"Det vigtige er jo, at man kun indfører differentieret moms på en vis gruppe af varer. Så kan man sænke momsen på nogle fødevarer og hæve den på nogle andre - så længe gennemsnittet bliver 25 pct., kan det ikke være noget problem. Vi er overbeviste om, at det vil kunne rykke betydeligt ved danskernes sundhedsvaner," siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Det har ikke i dag været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes sundhedsordfører Jens Peter Vernersen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Jens Peter Vernersen

Fhv. MF (S)
handelsuddannet (Skive Handelsskole 1966)

0:000:00