Dyr Femern-forbindelse sætter stopper for nye veje

FEMERN: Når Femern bliver dyrere end antaget, kan der ikke frigives knap fire milliarder kroner til ny infrastruktur, lyder det fra transportministeren. Vi går glip af nye arbejdspladser, mener Dansk Vejforening.

Det er ikke realistisk at lade Femern-forbindelsen finansiere Storstrømsbroen, lyder det fra transportminister Magnus Heunicke (S).<br>
Det er ikke realistisk at lade Femern-forbindelsen finansiere Storstrømsbroen, lyder det fra transportminister Magnus Heunicke (S).
Foto: Sjællandske Medier/Christian Mikkelsen
Hjalte T. H. KragesteenLise-Lotte Skjoldan

På Christiansborg har politikerne drømt om at kunne frigøre fire milliarder kroner til nye vejprojekter landet over.

Den drøm er nu punkteret, efter det er kommet frem, at Femern-forbindelsen bliver meget dyrere end forventet.

"Vi kan ikke lægge fire milliarder kroner yderligere ind under Femern, når vi kan se, at priserne er forøgede med 8,9 milliarder kroner. Den realistiske vurdering er, at det kan ikke lade sig gøre. Desværre," siger transportminister Magnus Heunicke (S).

V: Det er ærgerligt
Der skal etableres en ny bro over Storstrømmen. Den koster fire milliarder, og de penge kommer fra regeringens Infrastrukturfond. Men et bredt flertal havde håbet på, at man i stedet kunne finansiere Storstrømsbroen som en del af Femern-projektet, hvilket ville betyde, at de fire milliarder under Infrastrukturfonden kunne bruges på nye veje eller anden infrastruktur.

Det er rigtigt uheldigt, at man ikke kan finde pengene på den her måde. Konsekvensen er, at der ikke er penge til de investeringer, som der er behov for på vejområdet. Det fører til, at Danmark går glip af arbejdspladser, og at trængslen på vejene ikke bliver afhjulpet.

Thomas B. Olsen
Formand, Dansk Vejforening

Nu står det dog klart, at Femernforbindelsen bliver så dyr, at den ikke også kan finansiere en Storstrømsbro. Dermed kan der ikke frigøres penge til veje i Infrastrukturfonden.

Venstre er skuffede over, at der ikke kan blive finansiering til nye vejprojekter.

"Vi havde et håb om, at når vi havde fuld belysning over økonomien, så kunne vi trække fire milliarder tilbage til Infrastrukturfonden. Men vi må sige, at det ikke længere er realistisk," siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) og fortsætter:

"Det er ærgerligt, for der er rigtig stor brug for de penge til en række ventende vejprojekter. Så det er klart en skuffelse."

Vejforening: Find nye penge
Dansk Vejforening ærgrer sig over, at der ikke kommer nye milliarder til infrastruktur. Formand Thomas B. Olsen håber, at politikerne nu lægger sig i selen for at finde anden finansiering.

"Det er rigtigt uheldigt, at man ikke kan finde pengene på den her måde. Konsekvensen er, at der ikke er penge til de investeringer, som der er behov for på vejområdet. Det fører til, at Danmark går glip af arbejdspladser, og at trængslen på vejene ikke bliver afhjulpet," siger han.

Transportministeren afviser at finde anden finansiering til ny infrastruktur.

"Før regeringsskiftet havde vi et historisk højt anlægsniveau, og det niveau har den her regering jo forhøjet yderligere med letbaner, togfonden, metroudvidelser. Det kan godt være, at der er nogen, der synes, at det skal forhøjes yderligere, men der er også grænser for, hvor meget vi kan spænde buen," siger Magnus Heunicke. 

Læs hele artiklen på Altinget: transport (kræver abonnement) her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Thomas B. Olsen

Koncerndirektør, Niras, bestyrelsesformand, Dansk Vejforening, bestyrelsesmedlem, DLF Beet Seed, Greater Copenhagen EU office, medlem, DI's bæredygtighedsudvalg og DI’s internationale markedsudvalg
e-mba (Simi 1995), hd-udenrigshandel (CBS 1990), cand.polyt. i bioteknologi (DTU 1988)

0:000:00