Dyst om LO-formandspost tager fart

VALG: Kampen om den øverste post i fagbevægelsens største hovedorganisation er nu for alvor blæst i gang. HK-formand Kim Simonsen har kastet sig officielt ind i formandsræset, men bliver mødt med et prompte modtræk fra den populære kandidat Lizette Risgaard.

Før var de to, nu er de tre.

Feltet af officielle kandidater til formandsposten i den faglige hovedorganisation LO blev torsdag udvidet med fagforeningen HK's formand, Kim Simonsen.

Men knap var nyheden ude, inden modsvaret fra den populære kandidat og nuværende næstformand i LO, Lizette Risgaard, var klar.

Hun annoncerede, ifølge Fagbladet 3F, under en time efter Kim Simonsens melding, et parløb med 3F'eren Arne Grevsen, der stiller op som Risgaards næstformand. Med Arne Grevsen kommer også opbakning fra en samlet hovedbestyrelse i 3F, der er LO's største fagforbund.

”Jeg er helt tryg ved at komme lidt fra baghjul,” lyder reaktionen fra Kim Simonsen, der tilføjer:

”Det er meget vigtigt, at det her ikke bare bliver en navneleg, men at vi får en valgkamp, hvor det, der bliver helt afgørende, er, hvilken fagbevægelse vi skal have i fremtiden.”

Desuden håber HK-formanden stadig at få lejlighed til at diskutere sagen med 3F'erne og fortælle om hans ambitioner for LO.

Ud over Kim Simonsen og Lizette Risgaard er også Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, officiel kandidat til LO-posten.

Robust og erfaren
Kim Simonsens har siden 2008 været formand for LO's andet største fagforbund HK, der samler omtrent 200.000 erhvervsaktive medlemmer.

Peter Mose, forfatter og rådgiver i strategisk kommunikation, beskriver ham som en ”erfaren fagforeningsmand”.

”Han er boss for en af de allerstørste fagforbund herhjemme. HK er en vanskelig størrelse, som består af fire meget stærke sektorer. Det kræver navigationsevner at holde styr på. Alene det vidner om en robusthed og en erfaring, så der er næppe nogen tvivl om, at han har værktøjerne til, at gå hele vejen,” siger Peter Mose.

Læs et længere interview med HK's Kim Simonsen her.

For sent ude?
Valget af den næste førstemand i LO's finder sted til oktober, hvor den nuværende formand, Harald Børsting, takker af. Selvom der er mere end otte måneder til, kan Kim Simonsens kandidatur alligevel vise sig at være kommet en postgang for sent.

Palle Smed, kommunikationsrådgiver, tidligere chefredaktør på Fagbladet 3F og for en kort bemærkning socialdemokratisk folketingskandidat, påpeger, at Lizette Risgaard allerede i en længere periode har turneret åbent rundt efter støtte hos de lokale kræfter i LO.

”Hun har meget dygtigt samlet opbakning rundtom i landet over en lang periode og fremstår nu som græsrøddernes kandidat. Så lige nu må man konstatere, at hun er favoritten. Omvendt har medlemmerne ikke haft mulighed for at tage stilling til kandidaterne under ét, så det er svært at sige, hvad det ender med,” siger Palle Smed.

Her er 3F's støtte til LO-næstformanden Lizette Risgaard, der selv har en fortid i HK, med til at lægge yderligere pres på Kim Simonsen.

”Han står over for en kæmpestor opgave, fordi en del allerede har truffet beslutning om, hvem de skal støtte,” siger Palle Smed.

Fusions-spørgsmål kan blive afgørende
Et af de centrale emner under den kommende fagbevægelses-valgkamp ventes at blive spørgsmålet om en fremtidig fusion mellem LO og den anden store hovedorganisation FTF.

Her har HK, hvor Kim Simonsen kommer fra, markeret sig som en varm fortaler for en sammenlægning, der skal skabe en ny og stærkere hovedorganisation for lønmodtagerne.

Spørgsmålet er, om det er en vindersag i en valgkamp.

”Det er svært at forudsige. Hvis du spørger 3F, er det ikke. De har klart meldt ud, at det der med FTF ikke er deres kop te. Men i FOA vil det være det, for de går målrettet efter større samarbejde. Det samme gælder dele af HK-baglandet og den øvrige fagbevægelse. Om det er en vinderdagsorden, ved jeg ikke, men det kan sagtens blive et afgørende spørgsmål,” lyder vurderingen fra Palle Smed.

Kim Simonsen selv understreger, at han ikke vil gøre fusion til et kardinalpunkt i sin valgkamp. Han er klar til at lytte – også til de kræfter, der mener, at en fusion med FTF er at gå for langt.

”Jeg tror ikke, at det vil være en hemmelighed for den danske fagbevægelse, at det ligger mig meget på sinde at udfordre LO og FTF til at lave en ny hovedorgansation. Men at gøre det til et ”enten eller”-spørgsmål er ikke noget, jeg har nok indsigt og viden til. Det er heller ikke blot et spørgsmål om, hvad jeg mener, men om hvad vi i fagbevægelsen mener,” siger han.

Ifølge Peter Mose er meldingen fra Kim Simonsen udtryk for pragmatik. Og det er en god strategi, hvis Kim Simonsen vil gøre sig forhåbninger om at vinde opbakning hos et flertal i LO's fagforbund.

”Han træder forsigtigt. Han lover ikke sit HK-bagland, at han vil kæmpe fra hushjørne fra hushjørne for en fusion. I stedet gør han honnør over for de kræfter i fagbevægelsen, der mener, at en fusion måske er lige meget nok. Det synes jeg er klogt,” siger han.

Billetsælger?
Med faldende medlemstal gennem mange år er en anden udfordring for en ny LO-formand at være et stærkt ansigt udadtil, mener Palle Smed. Her ser han stort potentiale i Kim Simonsen.

”Han fungerer godt i medierne og på tv-skærmen. Siden han var ung formand for HK-Kommunal, har han været dygtig til at håndtere medierne, måske en af de dygtigste i fagbevægelsen. Men det er ikke det samme som at kunne blive valgt som LO-formand. Det kræver kæmpe benarbejde og stærke alliancer,” siger Palle Smed.

Tæt kamp
I sidste ende bliver det de delegerede til LO's kongres, der vælger, hvilken af de lige nu tre kandidater der skal være Hovedorganisationens næste frontfigur.

En rundspørge foretaget af Finans.dk blandt 208 lokale formænd i LO's medlemsforeninger viste omkring årsskiftet, at 58 procent ville pege på Lizette Risgaard, hvis de skulle vælge i dag.

5 procent ville pege på Kim Simonsen, og blot 2 procent på Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Ifølge Palle Smed har Kim Simonsen en stor opgave foran sig, hvis han skal samle den fornødne opbakning til sit kandidatur.

”Hvis Kim Simonsen skal gøre sig håb om at blive valgt, så skal han ud og banke på fagforeningernes døre og møde medlemmerne,” siger han og understreger, at han tror, at valget sagtens kan gå hen at blive ”rigtig rigtig tæt”.

Peter Mose er enig og tilføjer, at man heller ikke skal afskrive den tredje af de officielle kandidater til LO-posten.

”Man skal ikke være helt blind for Flemming Vinters muligheder. Han kommer fra et meget lille forbund, men han er en af de skarpeste knive i skuffen og kunne måske blive en god kompromiskandidat,” siger Peter Mose.

LO holder kongres til oktober, hvor man skal finde en afløser for organisationens nuværende formand, Harald Børsting.

Forrige artikel HK-formand vil stå i spidsen for LO HK-formand vil stå i spidsen for LO Næste artikel Her er Justitsministeriets nye departementschef Her er Justitsministeriets nye departementschef