Efter bruddet med Radikale: Socialdemokratiet går frem

POLITISK INDEKS: Socialdemokratiet står til fremgang i ny måling. Det er en triumf for den strategi, Mette Frederiksen og co. har lagt med skilsmissen fra Radikale, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Vælgerne har ikke vendt ryggen til Socialdemokratiet i kølvandet på skilsmissen fra deres tidligere regeringspartner Radikale.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her går Socialdemokratiet frem og står til at få 29,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det vil give 53 mandater i Folketinget og er en markant fremgang fra valgresultatet i juni 2015, hvor partiet vandt 46 mandater (se tabel med alle tal samt statistiske usikkerheder nederst i artiklen).

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er målingen udtryk for, at Socialdemokratiets taktik med at lade sig skille fra Radikale er vellykket.

”Det var på forhånd svært at vurdere, hvordan vælgerne ville reagere på bruddet med Radikale. At Socialdemokratiet går massivt frem, er virkelig opsigtsvækkende og en triumf for den strategi, Mette Frederiksen og Henrik Sass har lagt,” siger han.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har tidligere forklaret, at bruddet med Radikale skyldes, at partiet vil være fri til at føre politik med de partier, hvor der enighed bag de socialdemokratiske mærkesager. Det gælder eksempelvis udlændingeområdet, hvor Socialdemokratiet gerne vil samarbejde med Dansk Folkeparti og den øvrige blå blok frem for Radikale.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Ikke tilfredsstillende for Morten Østergaard
Den anden skilsmissepart, Radikale, nyder også fremgang i målingen. Partiet står til 5,5 procent og 10 mandater, hvilket er en forbedring fra valgresultatet på 4,6 procent og 8 mandater.

Den fremgang er dog ikke tilfredsstillende nok for Radikale, mener Erik Holstein.

”Når Morten Østergaard vælger en strategi, hvor han kommer med knivskarpe markeringer for at øge tilslutningen, ja, så skal han gerne have mere ud af det. For bagsiden af medaljen er politisk isolation på Borgen. Som det ser ud lige nu, er det bytte en dårlig forretning for Radikale,” siger han.

Efter at Socialdemokratiet meddelte, at partiet vil gå til valg på at danne en étpartiregering, har Radikales politiske leder, Morten Østergaard, markeret sig med en del skarpe vendinger. Han har blandt andet understreget, at Mette Frederiksen ikke kan blive statsminister med radikale mandater, hvis hun ikke vil gå på kompromis med udlændingepolitikken.

”I første omgang lykkedes det Radikale at fremstille sig selv som en konsekvent modpol til DF. Det kan der godt være musik i,” siger Erik Holstein.

Men efterfølgende spillede Morten Østergaard sig selv af banen, da han kaldte Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkepartis samarbejde for et ”rødbrunt” kabinet, mener Erik Holstein. Det affødte en del kritik blandt kollegaer på Christiansborg, der kaldte det for en nazi-reference.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Blå blok slået tilbage
Med den nye måling lægger den nuværende opposition også afstand til partierne i den blå blok. De røde partier står samlet til 52,8 procent af stemmerne, hvilket kan veksles om til 96 mandater. Imens må de blå partier nøjes med 45,7 procent, hvilket giver dem 79 mandater.

”Målingen er en mavepuster til Lars Løkke Rasmussen. Oppositionens føring er igen blevet knusende, og det må bekymre, at den interne uro slet ikke svækker rød blok,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det er også interessant, at samtlige regeringspartier nu går tilbage. På et tidspunkt så det ud, som om Venstre begyndte at trække igen. Det er helt nødvendigt, hvis de blå skal vinde. Men nu er Venstres kurve knækket den forkerte vej.”

Ifølge målingen går Liberal Alliance tilbage til 3,8 procent af vælgernes opbakning. Partiet står dermed atter igen til at blive mindre end regeringsmakkeren Konservative og nu også til at blive det mindste parti i Folketinget.

”LA har passeret smertegrænsen. Længe så det ud, som om partiet trodsede de politiske naturlove og begrænsede tabet trods nederlagene. Men hvis de her tal bliver normalen for LA, er det katastrofalt. Samuelsen er en god campaigner, men han er nødt til at have et bedre udgangspunkt for en valgkamp,” siger Erik Holstein.

Modsat tidligere Norstat-målinger er Nye Borgerlige hoppet tilbage under spærregrænsen, og ifølge Erik Holstein har partiet haft en vigende tendens på det sidste.

”Men jeg mener stadig, de har gode odds for at komme ind, når først Pernille Vermund får taletid i en valgkamp. Den rapkæftede dame skal nok få gjort effektivt opmærksom på sig selv,” siger han.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 13. juni - 19. juni 2018 blandt 1.208 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statitiske usikkerhed for partierne er +/- 2,56 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00