Efter flere års faldende udgifter: Kommuner skruer op for chefer, administration og lokale ledere

Kommunernes udgifter til administration og ledelse tog et spring op i 2020 efter flere år præget af en nedadgående kurve. Men mens nogle kommuner har skruet kraftigt op, har andre skruet tilsvarende ned.

Lyngby-Taarbæk er en af de kommuner, som har skruet op for udgifter til administrative støttefunktioner og chefer. 
Lyngby-Taarbæk er en af de kommuner, som har skruet op for udgifter til administrative støttefunktioner og chefer. Foto: Lyngby Kommune
Kim Rosenkilde

Kommunernes udgifter til administration og ledelse har siden 2013 været nedadgående. Men i 2020 skiftede kurven retning.

Det viser en opgørelse fra Indenrigs- og Boligministeriets såkaldte benchmarkingenhed. Her har ministeriet belyst udviklingen i udgifterne til en række delområder inden for administration og ledelse.

Og målt i kroner, der bruges per borger i de enkelte kommuner, er de samlede udgifter fra 2019 til 2020 steget med 1,5 procent svarende til godt 0,9 milliarder kroner. Det bringer de samlede udgifter til administration og ledelse op på 54 milliarder kroner.

Per indbygger svarer det til 9.261 kroner i 2020. Til sammenligning blev der imidlertid brugt 9.324 kroner per indbygger i 2013.

Ministeriets opgørelse opgør udgifter til administration og ledelse med afsæt i fire delelementer:

Ser man på de forskellige kategorier, så er det først og fremmest udgifterne til "støttefunktioner og chefer" samt "myndighedspersonal" og "decentrale ledere", der er steget.

Mens udgifter til myndighedspersonale har været støt stigende i alle årene siden 2013, så er det modsatte tilfældet for udgifterne til decentrale ledere, der er faldet i hele perioden frem til og med 2019.

Fra 2019 til 2020 er udgifterne til "støttefunktioner og chefer" steget med cirka 330 millioner kroner, mens udgifter til "myndighedspersonale" er steget med omkring 410 millioner kroner og 170 millioner kroner til "decentrale ledere".

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00