Efter intenst samråd: DF går i tænkeboks om Eva Kjers fremtid

FISKERI: Dansk Folkeparti er efter onsdagens hastesamråd stadig ikke afvisende overfor at udtrykke mistillid til fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) inden valget. Ministerens fremtid skal nu afgøres på et møde i DF’s ledelse.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, vil stadig ikke afvise, at partiet kunne finde på at vælte fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) inden valget.

Det står klart efter onsdagens intense hastesamråd, hvor ministeren blandt andet skulle redegøre for, hvorfor nogle af Danmarks største muslingefiskere har fået unik adgang til et forsøgsfiskeri ved Storebælt, som har været utilgængeligt for andre fiskere:

Du håbede på en rigtig god forklaring. Fik du den?

”Jeg fik en udenomssnak. Jeg fik ikke nogen indrømmelser, og ministeren holder stædigt fast i, at hun vil være med til at skabe lige adgang til alle fiskere på det her lukrative område, selvom hun ikke har gjort det.”

Kan du afvise, at Dansk Folkeparti vil være klar til at vælte ministeren inden et valg?

”Det kan jeg hverken afvise eller bekræfte. Nu har vi haft det her samråd, og så tager vi en drøftelse i ledelsen af, hvad der skal ske.”

Hvor stor en betydning har det for jeres beslutning om ministerens ageren, at der venter et valg lige rundt om hjørnet?

”Jeg håber ikke, at det har nogen betydning. Om der er to dage eller tre år til et valg, burde sådan set være ligegyldigt. Hvis en minister ikke lever op til tilliden, er det underordnet, hvornår det måtte ske,” siger Ib Poulsen til Altinget.  

Altinget har været i kontakt med Dansk Folkeparti, der endnu ikke har lagt sig fast på, hvornår Eva Kjers fremtid skal afgøres. Partiet gætter dog på, at det bliver i løbet af denne uge.

Intenst samråd
Samrådet var programsat til at vare en time, og der var sat cirka 10 minutter af til ministerens indledende svar på samrådsspørgsmålet.

Samrådet endte dog med at blive forlænget med yderligere et kvarter, da Eva Kjer til frustration for flere af ordførerne valgte at bruge de første 22 minutter på en længere tale, hvor hun forklarede de tekniske årsager til, at hun efter sin egen opfattelse har handlet korrekt i sagen.

Også ved de efterfølgende spørgsmål lod oppositionen deres utilfredshed med ministeren komme til udtryk, og da Eva Kjer to gange forsøgte at få en højtstående embedsmand til at svare for sig, fik det også flere af ordførerne til at efterlyse mere ydmyghed fra ministeren. 

Eva Kjer stod fast
Venstre-ministeren lagde på samrådet vægt på, at der har manglet gennemsigtighed i ansøgningerne om adgang til forsøgsfiskeri generelt, men at der i efteråret blev indført nye betingelser af Fiskeristyrelsen, som har givet alle lige adgang.

Eva Kjer er forud for samrådet også blevet kritiseret for, at hun først orienterede offentligheden og de andre ordførere om det nye regelsæt i marts.

Til det svarede ministeren, at det nye regelsæt var en administrativ opgave i Fiskeristyrelsen, som det er almindelig praksis, at ordførerne ikke bliver orienteret om, medmindre de selv henvender sig.

V-ministeren holdt desuden fast i, at forsøgsfiskeriet ikke er omfattet af den fiskeriaftale, som et flertal i Folketinget vedtog i december 2016, som havde til hensigt at sprede fiskeriet ud på flere hænder og dæmme op for storfiskere.

Det, på trods af at ministerens egne embedsmænd har henvist til selvsamme fiskeriaftale i forbindelse med forsøgsfiskeriet i et notat fra efteråret, som Berlingske har gravet frem.

S: Ministeren er på dybt vand
Eva Kjers forklaringer blev ikke kun mødt af hovedrysten og frustration fra Dansk Folkeparti på samrådet.

Også Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet forsøgte i flere omgange forgæves at få ministeren til at indrømme, at hun burde have orienteret dem om det nye regelsæt fra efteråret:

”Ministeren har bevæget sig på dybt vand og har med sine forklaringer i dag gjort sagen endnu værre. Hun fremførte deciderede usandheder om, at forsøgsfiskeriet ifølge hende ikke skulle være en del af fiskeriaftalen. Det modsiges både af et flertal i Folketinget, forskere og eksperter og endda af ministerens egne embedsmænd,” siger Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, til Altinget.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen forklarede på samrådet, at hun ikke behøver at orientere ordførerne om samtlige sager i Fiskeristyrelsen. I pressemeddelelsen fra marts om oprydningen i reglerne for forsøgsfiskeri står der dog, at Eva Kjer Hansen selv tog beslutningen om det nye regelsæt.

Og det udvander ifølge Simon Kollerup hendes forklaring:

”Det løfter sagen fra at være en teknisk styrelsessag til at komme op på ministerens bord og blive en politisk sag. Når der er tale om en politisk sag, skal man som minister sørge for at have rygdækning i Folketinget, og her har ministeren gået enegang. Det ligger hende til last nu,” siger han.

Eva Kjer Hansen fik tilbage i februar en ”stor” næse for at have trukket de skærpede kvoteregler for fiskeriet af muslinger og østers i langdrag. DF’s Ib Poulsen beskrev dengang næsen som et ”gult kort”.

Hele samrådet kan ses eller genses her. 

Forrige artikel Her er Stresspanelets 12 anbefalinger Her er Stresspanelets 12 anbefalinger Næste artikel Topmøde: Briterne får et halvt år til at finde vej til udgangen Topmøde: Briterne får et halvt år til at finde vej til udgangen
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.