Efter nye fejl i beregninger: Landbrugets klimabelastning stiger 2,7 procent

FEJL: De nationale emissionsopgørelser har undervurderet metangasserne fra kvæggylle med 16 procent. Det får landbrugets klimabelastning til at stige med 2,7 procent. Fødevareministeren er glad for, at fejlen blev opdaget.

Klimabelastningen fra landbrugets kvæggylle er 16 procent større end hidtil antaget.

Det fremgår af en ny redegørelse fra Aarhus Universitet til Miljø- og Fødevareministeriet, der er bestilt, efter at forskere fra universitetet på et møde med embedsmænd 6. marts havde givet udtryk for, at beregningerne ville blive justeret.

Justeringen sker, fordi forskerne har opdaget fejl i de hidtidige beregninger.

De nye beregninger tages nu i brug af Aarhus Universitet, der står for de nationale emissionsopgørelser.

Med de nye beregninger opjusteres metangasserne fra gylleudledningen med, hvad der svarer til 293.000 ton CO2.

Det svarer til en stigning på 16 procent højere metanudledning fra husdyrgødning, og at landbrugets samlede udledninger i 2017 stiger med 2,7 procent.

Den forkerte værdi – der skulle fastsætte, hvor stor en andel af det organiske materiale i gødningen, der omsættes til metan – i de gamle beregninger er anvendt, fordi man for kvæggylle og afgasset gylle havde sammenblandet to værdier og overset en intern anbefaling tilbage fra 2015 om at få dem udskiftet, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i et resumé af sagen, der er sendt til ordførerne.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er tilfreds med, at der nu bliver rettet op på fejlen i klimaregnskabet for landbruget.

”Jeg er glad for, at vi hurtigt har fået kastet lys over denne sag. Det er vigtigt, at vi som politikere har det rette grundlag at træffe beslutninger ud fra, og jeg har orienteret Folketingets partier, så alle er klar over justeringen, inden der skal forhandles om en ny klimahandlingsplan,” siger Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Altinget.

Læs om den nye beregning for betydning for regeringens målsætninger i den fulde artikel på Altinget Energi og Klima.

Forrige artikel Dagens overblik: Støttepartier kritiserer regeringen for langsom udmøntning af klimatiltag Dagens overblik: Støttepartier kritiserer regeringen for langsom udmøntning af klimatiltag Næste artikel Dagens coronaoverblik: Kommuner vil åbne i forskelligt tempo, og Rohde kritiserer politiets bøder til københavnere Dagens coronaoverblik: Kommuner vil åbne i forskelligt tempo, og Rohde kritiserer politiets bøder til københavnere