Efter rotterede-udtalelse: Pia Kjærsgaard har stået skoleret

SPROGBRUG: Folketingsformand Pia Kjærsgaard har stået skoleret i Folketingets Præsidium, fordi hun har kaldt Europa-Parlamentet for en rotterede.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Folketingets formand måtte noget usædvanligt onsdag stå skoleret for resten af folketingsledelsen, Folketingets Præsidium. Det skriver Berlingske.

Grunden var, at Pia Kjærsgaard i et debatprogram på DR kaldte Europa-Parlamentet for ”en rotterede”. Og den udtalelse medførte, at første punkt på Præsidiets dagsorden onsdag var sprogbrug.

Her redegjorde Pia Kjærsgaard for, hvorfor hun brugte ordet rotterede om Europa-Parlamentet.

”Vi har i Præsidiet haft en god og åbenhjertig drøftelse af min sprogbrug i en debatudsendelse. Jeg har redegjort for min deltagelse i programmet, og hvorfor jeg sagde, som jeg gjorde,” siger Pia Kjærsgaard til Berlingske og fortsætter:

”Den redegørelse har mine kolleger i Præsidiet taget til efterretning, og de har naturligvis selv givet udtryk for, hvordan de ser på sagen.”

Læs også: Rotter og rejekællinger: DM i lokums-sprog på Borgen intensiveres

Det var i DR-programmet Debatten, hvor Dansk Folkepartis brug af EU-midler var til debat, at Pia Kjærsgaard lod de omdiskuterede ord falde. Her fortalte hun, at der foregår langt værre ting i Europa-Parlamentet, end det Dansk Folkeparti har gjort.

”Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os – og det har vi – kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad er det egentlig, der foregår nede i den rotterede,” sagde Pia Kjærsgaard i Debatten.

Det fik flere til at kritisere Folketingets formand. Blandt andre tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen og flere oppositionspolitikere, ligesom Folketingets Præsidium også forlangte en forklaring.

Både Socialdemokratiets præsidiemedlem, Henrik Dam Kristensen, og Venstres præsidiemedlem, Kristian Pihl Lorentzen, fortæller, at de ikke er enige i sprogbrugen, men at sagen nu er overstået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00