Efter sag om superstudent: Folketinget vil lempe reglerne

OPHOLDSTILLADELSE: Der var bred enighed i Folketinget under forespørgselsdebat om at lempe på reglerne for opholdstilladelse for studerende. DF er som de eneste ikke varme på en ændring.

Mads Gluud Jørgensen

Alle partier undtagen Dansk Folkeparti var onsdag enige om, at loven om opholdstilladelse for studerende skal ændres. Forslaget var fremført af Alternativet og Liberal Alliance, og udspringer af blandt andet Marius-sagen, hvor studerende er blevet udvist, når de har arbejdet få timer for meget.

Der blev fra de støttende partier lagt meget vægt på, at situationer, hvor en studerende blev udvist på baggrund af at have arbejdet få timer for meget, ikke var i tråd med lovens mening.

Loven på dette område blev sidst ændret tilbage i 2010, hvor man strammede reglerne på området. Man gjorde det dengang nemmere at udvise studerende, der arbejdede for meget, da deres grundlag for at komme til Danmark nærmere var at arbejde frem for at studere, mente man.

Den lov skal altså nu gøres mere fleksibel, men regeringen vil tage visse forbehold.

“Når det handler om udenlandske studerende, så handler det om at finde balancen i, at når man er her for at studere, så er det primært for at studere. Det er ikke for at arbejde. Det er for at passe på vores arbejdsmarked og for at sikre, at vi ikke kommer til at opleve løndumping,” sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

DF: Man skal ikke lovgive efter enkeltsager
Dansk Folkeparti var som det eneste parti ikke med på at ændre i nuværende lovgivning. Man synes ikke, at der skal lovgives på baggrund af enkeltsager – specielt fordi sagen har fundet sin løsning.

“Dansk Folkeparti er skeptiske over for at lave lempelser på udlændingeområdet på baggrund af enkeltsager. Der er jo desværre en tendens til, at Folketinget laver lovgivning, som ikke altid er lige gennemtænkt på baggrund af enkeltsager,” sagde Martin Henriksen (DF).

Han var desuden ikke helt med på den konkrete sag som udgangspunkt for en lovændring.

“Det er tankevækkende, at den enkeltsag, som danner baggrund for debatten, tilsyneladende har fundet sin egen løsning, da den pågældende person har fået ophold efter en anden paragraf i udlændingeloven,” afsluttede Martin Henriksen.

DF foreslår i stedet, at man kan give ministeren kompetence til at gå ind i konkrete sager.

Udlændinge- og integrationsministeren vil fremsætte et forslag til regelændringer til efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Ulla Sandbæk

Fhv. MF (ALT), fhv. MEP (Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen), pastor emerita (Birkerød 1974-2004)
cand.theol. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00