Efter Sortehavsaftalens udløb: Putin afholder topmøde for 49 afrikanske delegationer

Fra 27.-29. juli afholder Præsident Vladimir Putin topmøde for en række afrikanske lande i Sankt Petersborg. Mødet forventes primært at omhandle Ruslands eksport af korn og gødning, efter at den aftale mellem Ukraine og Rusland, der gjorde det muligt at eksportere korn fra de to lande, udløb mandag.  

Ruslands præsident Vladimir Putin mødes med den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi 26 juli forud for afholdelsen af det andet Rusland-Afrika topmøde i Sankt Petersborg. 
Ruslands præsident Vladimir Putin mødes med den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi 26 juli forud for afholdelsen af det andet Rusland-Afrika topmøde i Sankt Petersborg. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

Fra torsdag til og med lørdag mødes Ruslands Præsident Vladimir Putin med en række delegationer fra 49 afrikanske lande i Sankt Petersborg. Det skriver Reuters tirsdag.

Topmødet forventes at omhandle Ruslands eksport af korn og gødning, da mødet bliver afholdt i kølvandet på Sortehavsaftalens udløb. En aftale, der gjorde det muligt at eksportere korn fra Ukraine og Rusland via Sortehavet.

Rusland valgte mandag ikke at forlænge denne aftale. Forklaringen fra Putins talsmand, Dmitrij Peskov, lød, at man mente at en række af de betingelser, der blev opstillet for at sikre Ruslands eksport af gødning, ikke blev overholdt. 

Aftalen blev indgået, efter at priserne på korn steg voldsomt, da Rusland gik i krig i Ukraine. De to lande er verdens førende kornproducenter, hvorfor der blev indgået en aftale mellem Rusland og Ukraine efter mægling fra Tyrkiet og FN, der skulle sikre, at skibe, der eksporterede korn, ikke ville blive ramt af krigshandlinger i Sortehavet. 

Usikkerhed om Wagner-gruppens fremtid 
Foruden at diskutere Ruslands muligheder for eksport af korn og gødning, forventes det også, at flere af de afrikanske lande vil have interesse i at spørge ind til den private, russiske, paramillitære gruppe, Wagner-gruppens, forsatte interesser i Afrika. Det skriver Reuters torsdag.

Både Mali og Den Centralafrikanske Republiks regeringer har hyret Wagner-gruppen som ekstra sikkerhedsforanstaltning. Derfor vil det være forventeligt at særligt disse lande vil have en interesse i at spørge ind til Wagner-gruppens fremtid efter gruppens kortlivede kupforsøg i Rusland tilbage i juni. 

49 afrikanske delegationer forventes at deltage i mødet, heraf 17 statsoverhoveder. Mødet afholdes fra 27. til 29. juli i Sankt Petersborg og er det andet af sin slags. Det første Rusland-Afrika topmøde fandt sted i 2019. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

0:000:00