Efterretningstjeneste: Disse emner er oplagte for russerne at puste til under dansk valgkamp

PÅVIRKNING: Det er "mindre sandsynligt", at Rusland vil gennemføre en forberedt kampagne for at påvirke dansk folketingsvalg, vurderer FE. Men der kan opstå mindre kampagner, og her er visse emner oplagte.

Placeholder image
Foto: Anton Vaganov/Ritzau Scanpix

"Selv om Rusland har kapaciteten til at forsøge at påvirke det danske folketingsvalg med kort varsel, er det aktuelt vurderingen, at det er mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en forberedt og koordineret kampagne rettet mod det danske folketingsvalg."

Sådan lyder den nyeste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Tjenesten advarede ellers så sent som i december om, at russiske påvirkningskampagner sandsynligvis vil udgøre en stigende trussel mod Danmark.

Men her kort før valget er den konkrete vurdering altså, at russerne formentlig ikke vil bruge de "betydelige" kræfter, det kræver at gennemføre en større operation, fordi det ikke kan betale sig i et land som Danmark.

For Rusland taler det også imod en større, forberedt kampagne, at den formentlig vil være "forbundet med en betydelig risiko for at afsløre de involverede kapaciteter og skade Ruslands omdømme".

Forsvarets Efteretningstjeneste nævner også, "at Ruslands erfaringer med forberedte kampagner i Vesten har været blandede", og at landets "mest omfattende og velforberedte kampagner i det seneste år har været rettet mod det postsovjetiske område".

Danmark er med andre ord formentlig ikke rigtig kræfterne og risikoen værd.

Muligt, at de vil gennemføre mindre operationer 
Til gengæld er det ifølge FE "muligt, at Rusland vil gennemføre mindre, hurtigt planlagte og opportunistiske påvirkningsoperationer for at øge splittelse i den danske befolkning og blandt danske beslutningstagere".

Det kan ske, "hvis der under valgkampen opstår temaer, som Rusland ser en oplagt mulighed i at anvende til sin egen fordel, og der er mulighed for at opnå effekt med en relativ lille indsats".

Her nævner efterretningstjenesten på baggrund af erfaringer fra andre europæiske lande, at visse emner vil være oplagte for Rusland at bruge til at så splid. Det gælder temaer som

  • immigration
  • EU
  • andre kendte sager om for eksempel hvidvask eller
  • censur af politiske holdninger. 

"Meget sandsynligt" at Rusland vil påvirke EP-valget
Også valget til Europa-Parlamentet i slutningen af maj ligger kun få uger forude, og her er det efter FE's vurdering "meget sandsynligt", at Rusland vil forsøge at påvirke valgkampen i lande, som Putin prioriterer højere end Danmark. 

Tjenesten advarer dog om, at også Danmark kan blive ramt, hvis valgkampen til EP-valget og folketingsvalget falder sammen.

"Der er tidligere set eksempler på, at falske historier om immigration er blevet spredt fra et andet europæisk land til Danmark med hjælp fra det russiske medieapparat," skriver FE, men vil ikke give konkrete eksempler offentligt.

Tjenesten nævner heller ikke konkret, hvilke lande i EU der vurderes at være mest udsat for russisk påvirkning. Men den giver et bud på, hvad Rusland konkret vil forsøge at opnå med eventuelle kampagner:

"Det er eksempelvis sandsynligt, at Rusland vil forsøge at styrke politiske grupperinger og kandidater til europaparlamentsvalget, der advokerer for at fjerne de europæiske sanktioner, som blev indført efter Ukrainekrisen, og som Rusland på trods af intensivt lobbyarbejde og gode personlige relationer mellem præsident Putin og en række førende europæiske nuværende og tidligere politikere endnu ikke har haft held med at fjerne," skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i trusselsvurderingen.

Læs også

Dokumentation

Se hele trusselsvurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste.Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser