Ekspert: Altingets VM-hold slår MEP'ernes

EU-FODBOLD: I anledningen af VM i fodbold i Sydafrika har Altinget | EU udfordret MEP'erne i at udpege det bedste sammensatte EU-hold. Og ifølge fodboldekspert Joakim Jakobsen har Altinget | EU det bedste bud.
Hvis EU skulle stille med et fodboldhold til VM, ville Danmark sandsynligvis bidrage med sine defensive styrker. Her er det den danske "balancespiller" Christian Poulsen.
Hvis EU skulle stille med et fodboldhold til VM, ville Danmark sandsynligvis bidrage med sine defensive styrker. Her er det den danske "balancespiller" Christian Poulsen.Foto: poulsenofficial.com
Foto:

Det er blevet til fire smukke opstillinger, hvor jeg personligt gerne vil kombinere Bendt Bendtsens bagkæde med Jens Rohdes midtbane og Britta Thomsens tomandsangreb - og så lige låne Christian Poulsen fra Altingets hold.

Joakim Jakobsen
Journalist, Weekendavisen
Fakta
I år er 11 EU-hold med til VM i fodbold i Sydafrika. En spiller fra hvert EU-land udgør dermed et helt hold. Politikernes opgave har været at stille et EU-hold med en fodbold-profil fra hvert EU-land.

Af Altingets fodboldredaktion

Forestil dig, at EU havde et hold med til VM i fodbold. Det har Altinget | EU fået tre danske MEP'er til - og de har hver givet deres bud på sådan et hold.

Tanken er ikke ny, men blev faktisk udført i anledningen af 50 året for Rom-traktaten i 2007 med en kamp mellem Manchester United og et EU-hold, kaldet EU XI, på Old Trafford. EU-holdet havde til anledningen den italienske verdensmester-træner Marcello Lippi til at sammensætte holdet, men det blev alligevel Manchester Uniteds stjerner, der vandt en smal sejr.

Ved det nuværende VM i Sydafrika er 11 EU-medlemslande repræsenteret. Derfor lød opgaven her at vælge en profil fra hvert EU-land ved VM til sit EU-hold.

Svær opgave
Weekendavisens anerkendte sportsjournalist, Joakim Jakobsen, har set på hold-formationerne og spillerne. Og ifølge ham har VM's første runde ikke gjort det helt let at skulle sætte et EU-hold:

"De rigtig gode kampe kommer altid først i anden puljekamp, hvor alle hold stadig har chancen, men nogen må kæmpe for livet. Så bliver det livligt og karakterfuldt. Første runde i puljespillet derimod er altid lidt stift og afventende spillet, sådan lidt 80 procent. Derfor kan det være svært at vælge EU-spillere ud fra VM's første uge," siger Joakim Jakobsen.

Hans analyse af holdene er derfor, at meget tyder på, at EU-politkerne og Altingets fodboldredaktion har valgt en del af spillerne ud fra deres almindelige ry og ud fra forventninger om, hvad de vil bedrive under slutrunden i Sydafrika.

"På baggrund af den første uges lidt forsigtige udlæg kan jeg godt forstå, at det har har været en vanskelig opgave. For bortset fra Tyskland har EU-nationerne i dén grad spillet tempereret fodbold. Enkelte lande har ligefrem spillet elendigt, rådvildt eller tungt - det har formentlig kostet en del overvejelser at finde en græsk aktør," siger han.

Smukke opstillinger
Joakim Jakobsen finder dog politikernes bud gode, omend de kan savne lidt af den robusthed, som i højere grad præger Altinget-holdet.

"Det er blevet til tre smukke opstillinger, hvor jeg personligt gerne vil kombinere Bendt Bendtsens bagkæde med Jens Rohdes midtbane og Britta Thomsens tomandsangreb - og så lige låne Christian Poulsen fra Altingets hold. For på alle tre politikerhold må man frygte lidt for bæreevnen på midtbanen. Man savner lidt tværgående robusthed bag alle de frembusende folk - alene af den grund, altså balancespilleren Poulsen med det gustne verdenssyn, vil jeg tippe Altingets hold til at vinde en pulje bestående af disse fire hold," siger Joakim Jakobsen.

Danmark som forsvarsland
Joakim Jakobsen havde dog gerne set, der var blevet plads til et par andre EU-profiler, og peger på Tysklands Mesut Özil og Spaniens Andres Iniesta, som lyste op i første spillerunde. Og så bemærker han, at Danmark er blevet et mere "voksent fodboldland":

"Formationerne viser, at vi regner med, at Portugal, Spanien og Holland står for angrebet, mens de engelske og franske spillere er fordelt over hele banen. Italien rækker fra bageste kæde med Chiellini over Pirlo frem på den forreste midtbane med Di Rossi. Så hvem tager forsvaret sammen med Italien? Det gør Danmark, sandelig: De tre parlamentarikere udpeger enstemmigt Daniel Agger. Med god grund - men det er da tankevækkende, at vi i den grad er blevet et forsvarsland, der hylder defensive dyder. Altinget har jo også valgt Christian Poulsen, som er en defensiv spiller. For mig at se tyder det på, at vi er blevet et voksent fodboldland, der har selvindsigt nok til at vurdere landstrænerens og holdets muligheder. Modsat tidligere tiders naive krav om offensiv og flødeskum, selv når det ikke var muligt."

Her er Altinget | EU redaktionens bud på et fælles EU-VM-hold:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00