Ekspert: Løkke bypasser medierne med Facebook-lancering

2025-PLAN: Statsministeren præsenterer dele af 2025-planen direkte på Facebook i aften. Dermed står de traditionelle medier tilbage med en lang næse, mener ekspert. Flere dele af finansloven og 2025-planen er dog allerede blevet offentliggjort.

”I morgen offentliggør jeg regeringens 2025-plan, men allerede i aften vil jeg gerne fortælle mere om, hvorfor der er brug for en helhedsplan – og hvad vi gerne vil opnå med den. Du kan se med her kl. 20.00.”

Sådan skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sin facebookside mandag.

Med sådan en manøvre sætter statsministeren sin egen dagsorden ved at gå en stor bue uden om de traditionelle medier.

”Han bypasser journalisterne og styrer selv mediestrømmen,” siger digital rådgiver Benjamin Rud Elberth og fortsætter:

”Journalisterne går lige nu rundt og spørger sig selv: Var statsministeren ikke pressens minister? Hvad skete der lige med den demokratiske vagthundsordning, vi havde med vores magthavere.”

Ifølge Benjamin Rud Elberth skaber statsministeren en mulighed for på egen hånd at styre lanceringen af regeringens såkaldte ”Helhedsplan”.

”Det er helt klart en måde at undgå kritiske spørgsmål på, for der er ingen normale danskere, der nede i kommentarfeltet på facebook får stillet dem,” siger han.

Brug for et modtræk
Benjamin Rud Elberth mener, at Danmarks journaliststand bliver nu nødt til at vise, at de har en eksistensberettigelse som demokratiets vagthunde.

”Journalisterne er nødt til at komme med et modtræk og lave en fælles kampagne, hvor de bliver ved med at insistere på, at han skal besvare de kritiske spørgsmål,” siger han og forsætter:

”Vi er nødt til at have journalister, der pakker planen ud og forklarer, hvor alle hullerne i osten er.”

En til en med danskerne
Derudover pointerer Benjamin Rud Elberth, at Lars Løkke Rasmussen gennem direkte kontakt med vælgerne på Facebook, skaber et fortroligt rum med danskerne.

”Han vil gerne sende et signal til danskerne om, at det er dem først. Han rækker direkte ud i stuerne til hr. og fru. Danmark, hvor han gerne vil fortælle dem, at han gerne vil fremlægge planen i øjenhøjde med dem,” siger Benjamin Rud Elberth.

Før Super Tuesday
Ifølge pressemeddelelsen fra Statsministeriet vil det kun være dele af regeringens 2025-plan og finanslovsforslaget, der bliver præsenteret klokken 20 mandag aften. Begge forslag bliver præsenteret på pressemøder i løbet af tirsdag.

Men indtil videre har regeringen smidt politiske lunser ud om, hvad de to forslag kommer til at indeholde.

Af forslagene til finansloven har regeringen ifølge Ritzau været ude med fem forskellige udspil:

Klippekort og bedre mad til ældre, indsats mod negative sociale arv i vuggestuer og børnehaver, udvidelsen af motorvejen mellem Skanderborg og Aarhus, skærpede straffe for grov gruppevold og bedre behandling til kræftramte samt ingen unge rygere i 2030.

Derudover er udenrigsminister, Kristian Jensen (V), mandag i Jyllands-Posten kommet med et udspil, hvor den danske udenrigstjeneste efter planen skal have en saltvandsindsprøjtning på 70 millioner om året. 

Og i forhold til 2025-planen ved vi allerede, at danskerne står til at få nyt skattefradrag, når de betaler ind på deres pensionsopsparing.

2025-planen bliver lanceret tirsdag klokken 10 og finanslovsforslaget tirsdag 12.15.

Forrige artikel Danskerne takker nej til skattelettelser Danskerne takker nej til skattelettelser Næste artikel Løkke vil lette skatten i både top og bund Løkke vil lette skatten i både top og bund