Ekspert: Sådan kan Spanien få Danmark til at udlevere separatistleder

BESØG: Hvis Danmark skal udlevere den catalanske ekspræsident, skal der formentlig hårdere anklager til, end der var i den oprindelige arrestordre. Det siger en ekspert på dagen for Puigdemonts besøg i København. Forstå sagen på tre minutter.

Den catalanske ekspræsident Carles Puigdemont skal have gjort mere end at have stået i spidsen for en ulovlig folkeafstemning for at blive udleveret fra Danmark, vurderer en ekspert. Puigdemont deltager i en debat på Københavns Universitet mandag klokken 14.
Den catalanske ekspræsident Carles Puigdemont skal have gjort mere end at have stået i spidsen for en ulovlig folkeafstemning for at blive udleveret fra Danmark, vurderer en ekspert. Puigdemont deltager i en debat på Københavns Universitet mandag klokken 14.Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Kristine Korsgaard

*Spaniens højesteret afviste mandag eftermiddag anklagemyndighedens krav om arrestordre på Puigdemont, skriver Reuters.*

Hvis spanierne vil have catalanernes ekspræsident Carles Puigdemont udleveret fra Danmark, skal de skynde sig at få nogle beviser på bordet, som knytter ham op på noget, som er klart ulovligt i Danmark. For eksempel opildnen til vold i forbindelse med folkeafstemningen om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Det siger lektor i international ret ved Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

”Puidgemont har tidligere været anklaget for højforræderi, fordi han har afholdt en ulovlig folkeafstemning, men det har vi ikke nogen klar lov imod i Danmark. Man må håbe for spanierne, at de har fået så meget rådgivning, at de ved, at den oprindelige arrestordre, den går altså ikke i Danmark. Og at de er ved at samle sammen til en sag, der kan få Danmark til at udlevere ham,” siger lektoren.

Hvis spanierne skriver, at han er mistænkt for højforræderi, fordi han ved anvendelse af vold har forsøgt at opildne til løsrivelse af Catalonien, så begynder det at ligne noget, vi kan dømme nogen på i Danmark.

Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen
Lektor i international ret

Spanien arbejder nok på sagen
Carles Puigdemont deltager i dag i en debat på Københavns Universitet. Han har ellers været i eksil i Bruxelles i Belgien siden oktober, hvor Spanien anklagede ham for at have stået i spidsen for en ulovlig folkeafstemning, som kan få landet til at falde fra hinanden.

Rejsen til Danmark har fået den spanske anklagemyndighed til at kræve den oprindelige arrestordre på separatistlederen aktiveret igen.

Jeg kan garantere, at jeg bliver meget kritisk. Jeg ved ikke, hvad de andre i panelet vil sige, men jeg tror ikke, vi kommer til at fremstå som et heppekor for Puigdemont.

Marlene Wind
Professor og deltager i debatten med Carles Puigdemont mandag

Men det er tilsyneladende ikke sket.

”Hvis arrestordren var udstedt, ville dansk politi stå klar til at anholde ham, når han landede i Kastrup Lufthavn, og det gjorde de ikke. Jeg har heller ikke hørt, at den skulle være udstedt endnu,” siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen mandag formiddag.

At Puigdemont endnu ikke er anholdt tyder på, at den spanske anklagemyndighed arbejder hårdt på at overbevise spansk højesteret om en ny arrestordre med et andet indhold end den oprindelige, der blev sendt til Belgien.

"Hvis Spanien sender en anmodning om udlevering, hvor der står, at Puigdemont er mistænkt for højforræderi ved at have afholdt en ulovlig folkeafstemning om catalansk løsrivelse, så vil den danske rigsadvokat nok have svært ved at finde sådan en forbrydelse i dansk lov. Men hvis spanierne skriver, at han er mistænkt for højforræderi, fordi han ved anvendelse af vold har forsøgt at opildne til løsrivelse af Catalonien, så begynder det at ligne noget, vi kan dømme nogen på i Danmark. Og så kan vi udlevere ham," forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Læs også

Behov for nye beviser
Hvis de spanske myndigheder har tænkt sig om, så er de altså i gang med netop denne øvelse, vurderer lektoren.

"Hvis de har efterforsket Puigdemont noget mere siden efteråret og for eksempel har fundet en email eller et facebookopslag fra ham, hvor han opfordrer folk til at møde betjente med vold, så vil det svare til ulovligheder i Danmark. Jeg vil gætte på, at de spanske anklagere har brugt weekenden på at samle sagen sammen og er gået til den spanske højesteret, som skal udstede arrestordren," siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Carles Puigdemont er også i Danmark tirsdag, hvor han mødes med enkelte folketingsmedlemmer. Spanierne har altså lidt tid at løbe på endnu.

"Når spanierne sender arrestordren, vil han blive anholdt efter meget kort tid. Det er en hasteopgave, så hvis Puigdemont sidder og spiser frokost i Grøften i Tivoli, sender man en patrulje derud med det samme," siger juralektoren.

Først efter anholdelsen går den nærmere undersøgelse af grundlaget for udlevering i gang. Det eneste, der kan afholde de danske myndigheder fra at anholde en person, der er arrestordre på, er hvis der er åbenlyse grunde til at lade være – for eksempel at personen er under den danske kriminelle lavalder.

Marlene Wind: Jeg vil være meget kritisk
EU-ekspert og professor ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab Marlene Wind sidder i debatpanelet med Carles Puigdemont mandag eftermiddag.

Hun er overvældet over, hvor varm en kartoffel arrangementet er blevet, men vil møde op som aftalt og give separatistlederen modspil.

"Jeg kan garantere, at jeg bliver meget kritisk. Jeg ved ikke, hvad de andre i panelet vil sige, men jeg tror ikke, vi kommer til at fremstå som et heppekor for Puigdemont. Det ville også ligge så langt fra den universitære ånd, som noget kan gøre," siger hun.

"Jeg er ikke ekspert i spansk indenrigspolitik. Min vinkel er den europæiske, og set fra en europæisk vinkel, er det, sker i Spanien, ret problematisk," siger Marlene Wind.

Hun har tidligere forklaret til Information, at det, at "en befolkningsgruppe vil løsrive sig fra en større stat, blot fordi de taler deres eget sprog eller tilhører en bestemt etnisk gruppe, på mange måder er imod hele EU’s ånd, der taler om Unity in diversity – at man ikke skal lade sig inddele efter etniske og sproglige forhold, men snarere politiske tilhørsforhold."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Fuglsang Sørensen

Lektor, Juridisk Institut, Syddansk Universitet
ph.d. (Aarhus Uni. 2014), cand.jur. (Aarhus Uni. 2011), cand.oecon (Syddansk Uni. i 2008)

Marlene Wind

Professor og centerleder, Center for Europæisk Politik og iCourts Center, Københavns Universitet, særlig rådgiver for EU’s Udenrigschef Josep Borrell
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Europa Universitetet i Firenze 1998)

0:000:00