Eksperter: Akutpakke og lønløft afværger ikke personalekrise i sundhedsvæsenet

Med mindre man vil masseimportere arbejdskraft fra andre lande, vil problemet med mangel på sundhedspersonale kræve hård prioritering mange år fremover, siger to professorer.

Efterspørgslen efter sundhedsydelser vil stige kraftigt de kommende 10 år, og det er urealistisk at øge antallet af medarbejdere tilsvarende, siger to professorer.
Efterspørgslen efter sundhedsydelser vil stige kraftigt de kommende 10 år, og det er urealistisk at øge antallet af medarbejdere tilsvarende, siger to professorer.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det aktuelle pres på sundhedsvæsenet skyldes i mindre grad corona og utilfredse sygeplejersker og i højere grad en generel mangel på arbejdskraft.

Dét problem løses ikke af hverken et lønløft eller en akutpakke, og hvad værre er: Vi har kun set toppen af isbjerget.

Sådan lyder diagnosen fra to professorer med indgående kendskab til sundhedsvæsenet, samme uge som flere regioner finder penge til ekstra løntillæg i budgetterne, mens en række kommuner oplyser, at de vil hæve elevlønnen for sosu'er. Konkurrencen om velfærdstropperne er i fuld gang.

”I virkeligheden står vi nu i den situation, vi har talt om og advaret om i alle de år, jeg har beskæftiget mig med sundhedsvæsenet. Det er det demografiske pres, der er begyndt, og det bliver kun værre de næste 10 år," siger Mickael Bech, som er forsknings- og analysechef i Vive.

Selvfølgelig kan man ryste pengetræet henover vinteren, men det løser ikke de strukturelle problemer.

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi

Han bakkes op af professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg:

"Det er begyndt at knirke. Og det knirker meget nu."

Kommer det til at knirke mere?

"Ja, i dén grad. Og selvfølgelig kan man ryste pengetræet henover vinteren, men det løser ikke de strukturelle problemer."

Regeringen meldte tirsdag ud, at man i øjeblikket forhandler om en akutpakke til sundhedsvæsenet som led i de igangværende finanslovsforhandlinger.

Lønløft løser ikke problemet

Både sygehusdirektører, menigt personale og regionspolitikere har i efteråret berettet om et markant øget pres på sygehusene, ligesom Sundhedsstyrelsen i november har udtrykt bekymring for den cocktail af problemer, der har ramt sundhedsvæsenet.

Udover flere patienter - blandt andet indlagte med Covid-19, men også flere akutte patienter med andre sygdomme - skyldes belastningen mangel på især sygeplejersker, som ifølge regionerne har været uvillige til at tage ekstravagter i samme omfang som normalt i kølvandet på regeringens indgreb i sommerens ti uger lange strejke.

Det fik i denne uge forretningsudvalget i Region Sjælland til at anbefale regionsrådet at afsætte 30 millioner kroner ekstra til løntillæg.

På Christiansborg har Enhedslisten og SF krævet, at penge fra den såkaldte corona-krigskasse skal gå til en form for ekstraordinært lønløft, der kan fastholde og tiltrække sundhedspersonale henover vinteren. Regeringen imødekommer nu kravet og forhandler ifølge finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) om en "midlertidig corona-vinterpakke".

En akutpakke kan være en udmærket idé for at løsne op for den fastlåste situation med utilfredse sygeplejersker, siger Mickael Bech.

Men selv et stort lønløft vil ikke besætte de cirka 5.000 sygeplejerskestillinger, som i øjeblikket står ledige.

”Mere i løn vil måske hjælpe lidt på motivationen her og nu. Men det løser ikke problemet med, at man mangler personale i forhold til opgaverne. Og de problemer ville vi have, uanset om der var corona eller ej,” slår han fast.

En smule panikstemning

Det demografiske regnestykke går nemlig ikke op, påpeger begge de to professorer.

Behovet for sundhedspersonale er så stort, at det ikke kan dækkes af de kommende ungdomsårgange. Det ville kræve, at en uforholdsmæssigt stor andel af de unge skulle arbejde i sundheds- og plejesektoren.

"Med mindre vi vælger at masseimportere arbejdskraft, må vi finde nogle måder at løse opgaverne på, som ikke kræver de samme ressourcer som i dag," siger Jakob Kjellberg.

En fremtidssikring af sundhedsvæsenet vil derfor kræve hård prioritering - ikke kun af politikerne, men også af Sundhedsstyrelsen og de faglige selskaber. For ofte medfører det et øget ressourceforbrug, når en indsats forbedres en lille smule:

"Vi får ikke altid tænkt igennem, hvor meget ekstra personale det koster, når vi specialiserer noget eller laver nye retningslinjer," siger Kjellberg og kommer med et eksempel:

"For nogle år tilbage fremrykkede man tidspunktet for igangsættelse af fødsler. Det betød ekstra arbejde, men der var så vidt jeg ved ikke nogen, der tænkte igennem, hvor ressourcerne skulle komme fra. Så ja, det redder formodentlig en håndfuld børn. Og man ville formodentlig kunne redde en håndfuld børn mere ved at rykke det endnu en uge frem. Men det vil så kræve endnu mere personale."

Der er en smule panikstemning derude, for nogle steder kan vi reelt komme i en situation, hvor vi faktisk ikke har personale til de mest akutte situationer.

Mickael Bech
Forsknings- og analysechef, Vive

Mickael Bech opfordrer til, at også sygehusenes faglige ledere påtager sig en større del af ansvaret for at prioritere:

"Man kan godt skubbe det over til politikerne, men jeg er ikke sikker på, at det giver bedre løsninger," siger han.

Problemet med mangel på hænder er ikke begrænset til sygehusene. Kommunerne er allerede hårdt ramt af mangel på sundheds- og plejepersonale, og en ny analyse viser, at det bliver værre i de kommende ti år. 

"Der er en smule panikstemning derude, for nogle steder kan vi reelt komme i en situation, hvor vi faktisk ikke har personale til de mest akutte situationer," siger Mickael Bech.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Mickael Bech

Professor i sundhedsledelse og -politik, Syddansk Universitet, fhv. forsknings- og analysechef, Vive
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2000), ph.d. (Syddansk Uni. 2003)

0:000:00