Eksperter efter Pandora Papers: Skatteundvigelse kan spænde ben for verdensmålene

Skatteundvigelse bør stoppes, hvis vi vil nå verdensmålene. Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter efter den omfattende Pandora Papers-afsløring.

<div>Kong Abdullah II af Jordan er et af de navngivne statsoverhoveder i Pandora Papers. Ifølge afsløringerne ejer han et hemmeligt ejendomsimperium med en værdi på mere end 600 millioner kroner. På dette billede fra 2020 taler han til Europa-Parlamentet. <br></div>
Kong Abdullah II af Jordan er et af de navngivne statsoverhoveder i Pandora Papers. Ifølge afsløringerne ejer han et hemmeligt ejendomsimperium med en værdi på mere end 600 millioner kroner. På dette billede fra 2020 taler han til Europa-Parlamentet.
Foto: Europa-Parlamentet
Rasmus Raun Westh

Jordans Kong Abdullah II, Tjekkiets premierminister, Andrej Babiš og den tidligere britiske premierminister Tony Blair. Det er ikke hvem som helst, det gigantiske Pandora Papers-læk har afsløret med formuer i skattely.

Det er heller ikke nødvendigvis ulovligt, når eksempelvis Blair-parret sparer op mod tre millioner kroner i skat ved at købe ejendom gennem et selskab på De Britiske Jomfruøer. Eller når Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, og hans familie skjuler en formue på knap 200 millioner dollar.

Men de mange eksempler på skatteunddragelse tegner ikke godt for håbet om at nå verdensmålene i 2030.

”Det er helt åbenlyst en trussel mod verdensmålene,” siger Lars Koch, skattelyekspert og politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

”Det er penge, der skulle gå til uddannelse, sundhed, grøn omstilling og genopretning efter coronakrisen. Det er denne skyggeverdens primære effekt på verdensmålsdagsordenen,” siger Lars Koch.

Han bakkes op af ph.d.-studerende Saila Stausholm, der forsker i politisk økonomi og skat på Copenhagen Business School.

"Skattely koster skattekroner, verdensmål koster skattekroner. Det er klart, at det ene undergraver det andet," lyder det i et skriftligt svar.

Pandora Papers

Bag Pandora Papers-afsløringerne står journalistorganisation ICIJ, der har delt dokumenterne med journalister i intet mindre end 117 lande. Det gigantiske læk omfatter mere end 11,9 millioner filer, der løfter sløret for offshorehandler og de egentlige ejere. I 35 tilfælde er der tale om nuværende og tidligere statsoverhoveder.

Foruden manglende penge til at finansiere det arbejde, der i sidste ende skal få de mange verdensmålsindikatorer til at bonne positivt ud, optræder skat – eller mangel på samme – flere gange blandt verdensmålenes 169 delmål.

0:000:00