Eksperter er lettede trods ulovlige pesticidrester i grundvandet

GRUNDVAND: Vi havde frygtet, det så meget værre ud, lyder det fra to eksperter, efter at en ny undersøgelse for nylig har fundet 33 stoffer i det danske grundvand.

Selvom der er fundet for store mængder af ulovlige og hormonforstyrrende stoffer i det danske grundvand, er det bedre end frygtet. 

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter, efter miljøminister Lea Wermelin (S) i sidste uge præsenterede en historisk stor undersøgelse af pesticider i det danske grundvand.

Den ene er Anders Johnsen, der er seniorforsker ved Geus, som har bidraget til undersøgelsen.

”Vi havde frygtet, det så meget værre ud,” siger han og fortsætter:

”Der er fundet nye enkeltstoffer, men næsten alle stoffer er kun fundet i 0,5-2 procent af boringerne. Og det er meget betryggende. Der er ikke tale om udbredte stoffer. Det er kun stoffer, der er fundet lokalt.”

Samme udlægning kommer fra Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU.

”Denne her undersøgelse indeholder ikke en stor bombe,” siger han og fortsætter:

”Men på den anden side giver det også stof til eftertanke, at vi igen finder flere nye stoffer, så snart vi begynder at lede efter dem.”

Undersøgelse finder 33 stoffer
Miljøstyrelsens undersøgelse viste fund i hvert femte boring og 33 nye stoffer, hvoraf de ti af stofferne er fundet i mængder, der overskrider grænseværdien på maksimalt 0,1 mikrogram per liter.

Men fundene kan slet ikke sammenlignes med de seneste års markante sager, lyder det fra Anders Johnsen.

”Vi skal huske, at nogle af de andre stoffer er fundet i over 30 procent af de analyserede boringer. De nye stoffer er slet ikke fundet i det omfang,” siger han.

Skal i samråd
Miljøminister Lea Wermelin har på baggrund af de ulovlige fund indkaldt forligskredsen bag den nuværende pesticid-indsats, som det meste af Folketinget står bag.

Enhedslisten, der ikke er med i aftale, har indkaldt ministeren i samråd om sagen.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, hvor du får endnu mere baggrund og eksperters holdning til, hvordan og hvorfor man skal forbedre kontrollen med pesticider i det danske grundvand.

Forrige artikel Dagens overblik: Mange anklagere er mødt uforberedt op i retten – Hækkerup vil have styr på hele Dagens overblik: Mange anklagere er mødt uforberedt op i retten – Hækkerup vil have styr på hele "straffesagskæden" Næste artikel Inger Støjbergs tidligere spindoktor får topjob i kommune Inger Støjbergs tidligere spindoktor får topjob i kommune