Eksperter: Ny bestyrelse i skandaleramt forening blev valgt på ufin manøvre

OMVALG: Valget af ny bestyrelse i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser ligner en skinmanøvre, mener eksperter, som opfordrer til nyt valg omgående. Bestyrelsen gik på valg efter hård kritik af arbejdsmiljøet og voldsom medarbejderflugt.

Flere utilfredse medlemmer mødte tirsdag 26. juni op til ekstraordinær generalforsamling i LMS' lokaler i København for at ytre deres meninger om bestyrelsen og ledelsen i LMS. 
Flere utilfredse medlemmer mødte tirsdag 26. juni op til ekstraordinær generalforsamling i LMS' lokaler i København for at ytre deres meninger om bestyrelsen og ledelsen i LMS. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Claus Nordahl

Store dele af bestyrelsen i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) sikrede sig selv et genvalg ved sidste uges ekstraordinære generalforsamling ved at fastholde rigide vedtægter.

Det mener flere tidligere medarbejdere og medlemmer, som bakkes op af ledelseseksperter.

Ifølge vedtægterne skal man have været medlem af LMS i mindst seks måneder, før man kan blive valgt ind i bestyrelsen. Dermed har vedtægterne effektivt blokeret for at få nye folk i foreningens valgte ledelse, mener flere medlemmer.

En af dem er Cathrine de Thurah Wulff, der er tidligere medarbejder i LMS, og som deltog i den ekstraordinære generalforsamling.

“Jeg har spurgt flere fagligt højt kvalificerede personer, om de ville stille op til bestyrelsen, og de har alle vist interesse. Men grundet seksmånedersreglen har de været forhindret i at stille op,” siger hun.

“Det virker som en skinmanøvre”
Efter en række kritiske artikler på Altinget om blandt andet voldsom medarbejderflugt, dårligt arbejdsmiljø og en svigtende ledelse, meldte bestyrelsen i LMS den 25. maj ud, at alle medlemmer ville stille deres mandat til rådighed.

Men netop den seksmånedersregel, som den tidligere medarbejder taler om, har hindret kompetente folk i at stille op til bestyrelsen. Dermed har den sikret et genvalg til gamle medlemmer uden modkandidater, mener Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet

"Jeg stiller spørgsmålstegn ved, om bestyrelsen i LMS reelt har stillet deres mandat til rådighed. De kender vedtægterne, og de har vidst, at der ikke var et reelt alternativ. Derfor virker den ekstraordinære generalforsamling som en skinmanøvre,” siger Anders Drejer.

Han mener, at hvis den nye bestyrelse virkelig ønskede at stille deres mandat til rådighed, så burde de sørge for, at så mange som muligt kunne stille op, så de bedste blev valgt ind.

“Det virker, som om de holder en ekstraordinær generalforsamling, fordi de vil genvælges og ikke sikre foreningens overlevelse. Både daværende formand og den nye formand burde have arbejdet benhårdt for vedtægtsændringer og nye kompetencer i bestyrelsen. Det virker ikke til, de har gjort noget som helst,” siger Anders Drejer.

Gamle kendinge og tomme pladser
Tirsdag blev tidligere næstformand Louise Linde valgt som ny formand, mens tidligere bestyrelsesmedlem Ditte Rosenkrands blev valgt som næstformand uden modkandidater. Kun et enkelt nyt medlem blev valgt ind, og der blev endda efterladt en tom plads om bordet sammen med to ubesatte suppleantposter.

Det undrer ledelsesekspert Steen Hildebrandt, professor emeritus ved Aarhus Universitet samt adjungeret professor på CBS og Aalborg Universitet.

“Selvfølgelig har bestyrelsen stillet sit mandat til rådighed, men det er bedrøveligt at se, at de øjensynligt ikke har gjort særlig meget for at skabe stemning og lyst hos andre til at gå ind i bestyrelsen,” siger Steen Hildebrandt og tilføjer:

“Seksmånedersreglen burde ændres omgående, for den spænder ben for nye kompetencer, og de burde allerede have ændret den ved sidste generalforsamling.”

"Vi mangler kompetencer"
Både Steen Hildebrandt og Anders Drejer mener, at bestyrelsen mangler kompetencer i ledelse og forretningsforståelse. Det erkender den nye formand da også.

“Vi mangler kompetencer inden for ledelse og forretningsudvikling, og det er vi enige i. Derfor skal vi se hinanden i øjnene og finde ud af, hvordan vi får udviklet de kompetencer. I første omgang vil vi tage kontakt til de personer, der har rakt hånden ud til os efter generalforsamlingen,” siger Louise Linde og tilføjer:

“Vi skal have kigget på ændringer af vedtægter og have lavet et rekrutteringsarbejde for at gøre det attraktivt at være bestyrelsesmedlem i LMS.”

Men tilliden til hende og resten af bestyrelsen ligger på et lille sted for flere medlemmer.

“Det undrer mig, at bestyrelsen intet har gjort for at hverve nye medlemmer til bestyrelsen. De har intet skrevet på deres hjemmeside, i deres nyhedsbrev til medlemmerne. Intet udtalt til Altinget. Og de kom ikke med forslag til vedtægtsændring,” siger Pia Grosse, foreningsmedlem og tidligere medarbejder hos LMS.

Læs hele artiklen på Altinget: civilsamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00