Eksperter: Udsigt til skattehop

SKATTEHOP: Kommunerne får lov til at hæve skatten i 2010, for regeringen tør ikke lægge sig ud med V-borgmestrene, vurderer eksperter.
Christian Juhl Mølgaard

To kommunalforskere forudser, at danskerne kan godt regne med et skattehop, efter at 42 kommuner har søgt om at sætte skatten op med i alt 2,1 milliarder kroner.

For selvom regeringen og kommunerne ellers har aftalt, at skatten i kommunerne næste år højst må stige med 500 millioner kroner, så forventer kommunalforsker Roger Buch og professor ved Syddansk Universitet, Poul Erik Mouritzen, at kommunerne i stort omfang trods den snævre aftale får lov til at sætte skatten op, som de ønsker.

"Regeringen har ikke lyst til op til et kommunalvalg at gå og ramme deres egne V-borgmestre ved at tvinge dem til at gennemføre besparelser, som vil gøre det svært at blive genvalgt," siger Roger Buch ifølge politiken.dk og fortsætter:

"Desuden kommer et folketingsvalg formentlig næste år, og der tror jeg heller ikke, at regeringen har lyst til at gennemføre en stor magtdemonstration, der betyder voldsomme besparelser i kommunerne."

Poul Erik Mouritzen forudser:  

"Jeg tror under ingen omstændigheder, at de 500 millioner kroner holder. Man vil ligge langt over, og det vil give anledning til rigtig meget ballade mellem kommunerne indbyrdes, fordi der er så mange, der føler sig klemt og snydt af de andre," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Poul Erik Mouritzen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet og Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet
Cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977), dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00