Eksrådgiver afslører: Løkke tilbød at gøre Vestager til statsminister i 2011

MAGTSPIL: På valgnatten i 2011 foreslog Lars Løkke Rasmussen at pege på Margrethe Vestager som statsminister, fortæller Vestagers tidligere rådgiver.

Lars Løkke Rasmussen måtte i 2011 afgive statsministerposten til Helle Thorning-Schmidt. Men inden forsøgte han at gøre Margrethe Vestager til statsminister.
Lars Løkke Rasmussen måtte i 2011 afgive statsministerposten til Helle Thorning-Schmidt. Men inden forsøgte han at gøre Margrethe Vestager til statsminister.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Radikale Venstre fik i 2011 tilbuddet om at indtage Danmarks magtcentrum, Statsministeriet, for første gang i over 40 år. 

Den opsigtsvækkende oplysning kommer fra Margrethe Vestagers tidligere rådgiver, Henrik Kjerrumgaard.

"På valgnatten i 2011 tilbød Lars Løkke Rasmussen også at gøre Margrethe Vestager til statsminister," skriver eksrådgiveren i en kommentar i Altinget.

Henrik Kjerrumgaard bekræfter hændelsen i et interview med Altinget, men ønsker ikke at uddybe, hvordan tilbuddet præcist havnede i den radikale lejr.

"Vi havde forberedt os på, at der var den mulighed, at – ikke at Lars Løkke selv, men at nogle fra Venstre – ville kontakte os. Vi vidste også godt, at svaret ville være: 'Nej, vi er ikke interesserede'. For os var det på den liste af ting, som vi vidste, der kunne ske i løbet af valgkampen, på valgnatten og i dagene efter," siger Henrik Kjerrumgaard.

Efter at Radikale Venstre modtog tilbuddet, brugte de, der var til stede, omkring 30 sekunder på at tænke det igennem.

"Men vi satte os aldrig ned og overvejede tilbuddet. Det var forudhåndteret. Vi havde tænkt, at det var en situation, som vi kunne møde, og at svaret i givet fald ville være nej," siger Henrik Kjerrumgaard:

"Og så kan jeg afsløre: Vi svarede aldrig".

Uro blussede op inden 2011-valget
I 2011 var det mere end 40 år siden, at Danmark sidst blev ledet af en radikal statsminister. Det var fra 1968 til 1971, hvor Hilmar Baunsgaard var statsminister i en regering, der foruden Radikale Venstre bestod af Det Konservative Folkeparti og Venstre.

Op til folketingsvalget i 2011 vakte det opsigt, at Margrethe Vestager og Lars Barfoed gav håndslag på, at Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti agtede at samarbejde efter valget, uanset om flertallet blev blåt eller rødt.

Spekulationerne blussede op om, hvorvidt Margrethe Vestager på valgnatten kunne finde på ikke længere at ville pege på Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Derfor måtte Margrethe Vestager inden valgnatten mane spekulationerne til jorden.

"Vores stillinger er gjort op ud fra en meget jordnær overvejelse. Vi peger på Thorning, fordi så tror vi, at vi kan få gennemført mest radikale politik," sagde Margrethe Vestager til Newspaq.

Efter folketingsvalget i 2011 blev Margrethe Vestager økonomi- og indenrigsminister, som hun var frem til 2014.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager. Lars Løkke Rasmussen er ikke vendt tilbage på henvendelsen, mens Margrethe Vestager ikke har nogen kommentarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Kjerrumgaard

Chefrådgiver, ejer, White Cloud
HF (Metropolitanskolen)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00