EL: Anerkend kurdisk ønske om selvstændighed

AFSTEMNING: Danmark skal anerkende kurdernes ønske om frigørelse fra Irak, mener Enhedslisten. DF vil først anerkende, når kurderne har etableret en stat. 

En kurdisk mand afgiver sin stemme ved mandagens uafhængighedsvalg i den kurdiske del af Irak. 
En kurdisk mand afgiver sin stemme ved mandagens uafhængighedsvalg i den kurdiske del af Irak. Foto: /ritzau/Khalid Mohammed
Daniel Bue Lauritzen

Kurderne gik mandag til afstemning om frigørelse af den nordøstlige del af Irak.

Og selvom alle stemmer endnu ikke er optalt, peger alt på, at en meget stor overvægt af kurderne ønsker at løsrive området fra Irak. 

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, vil derfor have Danmark til at anerkende det kurdiske valg:

"Den danske regering bør anerkende resultatet af folkeafstemningen i de kurdiske områder i Irak. Det er tydeligt, at befolkningen ønsker uafhængighed og frihed. Det ønske skal respekteres,” siger Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

Modstand fra nabolande
Valget har mødt massiv modstand fra både Irak, Tyrkiet og Iran, der frygter, at et positivt valgresultat kan inspirere deres egne kurdiske mindretal til at ønske uafhængighed.

Samtidig er Irak stadig ved at finde ben af stå på. Og det gør situationen svær, siger den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, til DR.

"Timingen er svær. Selvom man kan have meget sympati i forhold til den store indsats, som kurderne har leveret mod Islamisk Stat, er det svært at imødekomme ønsket, når det i forvejen er svært at holde sammen på Irak," siger han.

Men de store spændinger råber på dansk indblanding, mener Nikolaj Villumsen (EL): 

"Lige nu er situationen meget tilspidset. Både den irakiske regering og nabolandene Tyrkiet og Iran truer med soldater og sanktioner. Udenrigsministeren bør bidrage til at skabe dialog mellem kurderne og centralregeringen i Bagdad, så situationen ikke ender i åben konflikt," siger han i pressemeddelelsen.

DF: De må selv klare det
I Dansk Folkeparti er man imidlertid ikke klar til at anerkende resultatet af det kurdiske valg, før kurderne har oprettet en velfungerende stat. Det siger partiets udenrigsordfører Søren Espersen:

“Det skal vi ikke. Det er en trend i tiden, at vi er helt vilde med oprørsbevægelser alle mulige steder. Vi skal ikke støtte en ny nation, før den har fuld kontrol over egne grænser og et velfungerende apparat med en anerkendt regering,” siger Søren Espersen.

Skal vi hjælpe dem med at komme dertil?

“Vi skal ikke hjælpe dem med noget. Det må de selv finde frem til.”

78 procent af 5,2 millioner stemmeberettigede kurdere stemte ifølge den kurdiske kanal Rudaw TV ved valget.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00