EL er ude af forhandlinger: "Mette Frederiksen har valgt at vende ryggen til det rødgrønne flertal"

Kongelig undersøger Mette Frederiksen har bedt Enhedslisten om at forlade forhandlingerne om en ny regering. Det siger partiets politiske ordfører Mai Villadsen, som samtidig langer hårdt ud efter den fungerende statsminister. Også Danmarksdemokraterne og Alternativet er ude af forhandlingerne.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupEmma Qvirin Holst

Enhedslisten er nu ude af regeringsforhandlingerne.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen efter et forhandlingsmøde i Statsministeriet onsdag.

Årsagen er ifølge Mai Villadsen, at den fungerende statsminister og kongelige undersøger, Mette Frederiksen, går efter at danne en regering med partier på højrefløjen og fortsætter forhandlingerne med dem. Derfor skulle hun have meddelt Enhedslisten, at partiet ikke længere kan være en del af forhandlingerne.

"Mette Frederiksen har valgt at vende ryggen til det rødgrønne flertal, som befolkningen ellers gav hende, og gå til højrefløjen og forsøge at danne regering med dem," siger Mai Villadsen til DR.

Over for Ritzau fortæller den politiske ordfører, at hendes tillid til Mette Frederiksen "ligger på et lavt sted". Og på Twitter kalder hun det en "eklatant fejl".

Ny fase i forhandlingerne

Onsdag klokken 13.00 vil Mette Frederiksen give en status på de videre regeringsforhandlingerne. De har været i gang siden 4. november, hvor alle Folketingets partier har været velkomne til forhandlinger og temamøder på Marienborg.

Det sidste planlagte temamøde fandt sted tirsdag, og nu er det forventningen, at forhandlingerne træder ind i en ny og mere afgørende fase. Det er formentlig også i det lys, at Enhedslistens exit fra forhandlingerne skal ses.

Mette Frederiksen har nemlig siden valgudskrivelsen lagt op til, at hun vil danne en regering hen over midten.

Siden valget har pilen især peget på Venstre. Ledt an af partiformand Jakob Ellemann-Jensen har partiet nemlig været åben for at indgå i forhandlinger med Socialdemokratiet og få indflydelse enten i et regeringssamarbejde eller som et "konstruktivt" oppositionsparti.

Ud over Enhedslisten er Danmarksdemokraterne og Alternativet også ude af forhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00