EL: Hold fast i brændeafgiften

AFGIFT: Brændeafgiften, som blå blok er stærkt kritisk over for, har opbakning fra Enhedslisten og Det Økologiske Råd. For afgiften handler nemlig om, at forureneren betaler, lyder det. Konservative fastholder, at de vil nedlægge veto.
Foto: Mads Nissen
Hjalte T. H. Kragesteen

Brændeafgiften er grundlæggende en god idé.

Sådan lyder det fra Enhedslistens energi- og klimaordfører, Per Clausen.

"Det er i sig selv en god idé at lægge afgift på brænde, for det er en begrænset ressource, som også bidrager til forurening, når det brændes af," siger han.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at blå blok har meldt sig stærkt kritiske over for afgiften, hvor Konservative har meldt ud, at de nedlægger veto mod afgiften i sin nuværende form. Kritikken går på, at afgiften vil føre til for meget administrativt bøvl, og at der også vil blive problemer med grænsehandlen, når dansk brænde stiger i pris. Skatteministeren har opfordret til besindelse og husket Konservative på, at afgiften er en væsentlig del af finansieringen af energiaftalen fra 2012 (læs mere i faktaboks).

Fakta
Forsyningssikkerhedsafgift

Som en del af det brede energiforlig i 2012 blev regeringen, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Enhedslisten enige om, at der skal indføres en forsyningssikkerhedsafgift.

Afgiften lægges på rumvarme og skal dække det statslige tilskud til biogas, industriel kraftvarme, vedvarende energi i erhverv, samt dække det tab som staten får på grund af færre indtægter fra afgifter på fossile brændstoffer.

I den forbindelse har regeringen formuleret et lovforslag, der lægger en afgift på brænde til brændeovne.

Helt konkret bliver afgiften indført for at dække hullet i statskassen, som opstår når indtægten fra afgifter på de fossile brændsler naturligvis bliver mindre, når olie, kul og naturgas udfases. Men selvom det i høj grad handler om at dække hullet i statskassen, så tjener brændeafgiften også et andet formål, lyder det fra Enhedslisten.

"Afgiften handler ikke kun om finansiering, men i høj grad også om, at forureneren betaler," siger Per Clausen.

Afgiften handler ikke kun om finansiering, men i høj grad også om at forureneren betaler.

Per Clausen (EL)
Klima- og energiordfører

Han mener dog, at det er helt i orden, at Konservative vil diskutere, om det kan gøres på en smartere måde end det, regeringen har lagt op til. Det er Enhedslisten helt med på at diskutere, lyder det.

Men det kommer ikke på tale helt at droppe den, mener Per Clausen, der peger på, at det er grundlæggende uretfærdigt, hvis der kun bliver lagt afgift på de husstande, der får varme fra kollektive løsninger.

"Jeg synes, at det er problematisk, hvis man kun vil lægge en afgift på fjernvarmeforsyning, mens dem, der har en brændeovn går fri," siger Per Clausen.

Råd: Nødvendig beskatning
Det Økologiske Råd er helt enig med Enhedslisten i, at det er nødvendigt at beskatte brug af brændeovne på den ene eller anden måde.

"Det er en god idé at lægge afgift på brændefyring, som specielt hvad angår partikler er stærkt forurenende. Og så er det den eneste opvarmningsform, som ikke er afgiftsbelagt," siger sekretariatsleder Christian Ege.

Han mener ikke, at argumentet om grænsehandel er godt nok til at lægge afgiften i graven, men foreslår alligevel en anden model, som han mener netop kan imødegå problemstillingen.

"Det vil være bedre, at man lægger afgiften på selve brændeovnen frem for på brændet. På den måde undgår man problemerne med grænsehandel," siger Christian Ege.

K fastholder veto
Konservative holder dog fast i, at afgiften ikke bør indføres, som den ligger. Blandt andet fordi der er risiko for grænsehandel.

"Når der lægges afgift på brænde, flis og træpiller, så det nu kan betale sig at købe det i Tyskland og Sverige, er det et stort problem. Vi kan ikke være med til det, som regeringen har lagt frem," siger Mike Legarth.

Partiet afviser dog ikke fuldstændigt, at der kan komme en vis form for afgift på brænde, hvis regeringen kan finde en gangbar løsning. Men Mike Legarth nægter dog at gå ind i den diskussion.

"Det vil jeg ikke forholde mig til. Nu må regeringen prøve at komme op med noget, og så vil jeg forholde mig til det til den tid," siger Mike Legarth.

Læs her et uddybende interview med Mike Legarth om Konservatives veto, og hvordan de vil hente pengene ved at ændre på energiforliget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

Christian Ege

Seniorkonsulent, Rådet for Grøn Omstilling (tidl. Det Økologiske Råd), medlem af SF’s landsledelse og af Det Miljøøkonomiske Råd
cand.tech.soc. (RUC 1979)

0:000:00