EL inden samråd: DONG-sagen må ikke gentages

DONG: Tirsdag eftermiddag får DONG-sagen endnu en tur i manegen, når Bjarne Corydon (S) skal i samråd. "Hvis ikke engang EU's regler blev overholdt, har man virkelig et problem," lyder det fra Enhedslistens Frank Aaen.

Enhedslistens Frank Aaen håber at få svar på sine spørgsmål, når finansminister Bjarne Corydon tirsdag skal i samråd om DONG-sagen. 
Enhedslistens Frank Aaen håber at få svar på sine spørgsmål, når finansminister Bjarne Corydon tirsdag skal i samråd om DONG-sagen. Foto: Andreas Bro/Enhedslisten
Cecilie Gormsen

Bjarne Corydon skal tirsdag stå skoleret, efter Enhedslistens Frank Aaen sammen med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har kaldt finansminister Bjarne Corydon i samråd om salget af DONG til Goldman Sachs.

Frank Aaen kalder sagen for både alvorlig, interessant og vigtig, og på samrådet skal finansministeren blandt andet svare på, om man fik den rigtige pris for DONG-aktierne fra Goldman Sachs.

”Der er kommet oplysninger frem om, at man vidste eller burde have vidst, at der dagen efter salget var nogle ret givtige ordrer på vej ind i DONGS ordrebog,” siger Frank Aaen og fortsætter:

”Og der er berettiget tvivl, om den værdiforøgelse, som skete umiddelbart efter salget, var større end den pris, som man havde sat selskabet til, da man solgte aktierne.”

Det er jo ikke sådan, at store flertal har ret – det har de åbenlyst ikke i den her sag

Frank Aaen
Finansordfører, Enhedslisten

Blev EU-regler overholdt?
I alt skal finansministeren svare på fem forskellige spørgsmål om DONG-salget. Et andet spørgsmål går på, om forløbet omkring udbuddet af aktiesalget var i strid med EU-reglerne. Dette stiller den nye bog om DONG-salget 'Det bedste bud' spørgsmålstegn ved.

”Hvis ikke engang EU's regler blev overholdt, så har man jo virkelig et problem. Det underbygger igen, at det bare gjaldt om at få det solgt,” siger Frank Aaen og henviser til, at Dansk Folkeparti undervejs ændrede mening, mens SF var tæt på og gjorde det umiddelbart efter vedtagelsen af salget.

Salget af DONG blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget for over et år siden. Er det her ikke en tabt sag?

”Store flertal bør jo også have at vide, hvis de har gjort noget forkert. Det er jo ikke sådan, at store flertal har ret – det har de åbenlyst ikke i den her sag,” siger Frank Aaen.

EL: DONG-sag må ikke gentages
Han peger på, at det også er vigtigt at fortsætte de kritiske spørgsmål, fordi man jævnligt hører om politikere, som har tanker om at sælge flere offentlige aktiver.

”Man vil sætte hele DONG på børsen, altså en totalprivatisering, og der er andre statslige selskaber, som for eksempel TV 2, som nogen også gerne vil sætte på aktier. Derfor bør man også lære af denne proces med DONG, så man ikke gør det en gang til.”

Hvad forventer du, der kommer ud af samrådet?

”Vi skal have belyst de ting, der er kommet frem den seneste tid. Og så skal vi se, om der er baggrund for en kritik af finansministeren for den måde, han har håndteret sagen på. Og som sagt; hvordan får vi uddraget læren af denne sag, så man ikke gentager den proces en gang mere."

Samrådet begynder tirsdag klokken 14.30.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00