EL kalder Wermelin i samråd: Hun løber fra sit løfte om at passe på grundvandet

SAMRÅD: Enhedslisten indkalder miljøminister Lea Wermelin i samråd og beskylder hende for løftebrud om beskyttelse af grundvand.

Der er ikke grundlag for at forbyde de svampemidler, der udvasker til grundvandet, lyder det fra Miljøstyrelsen.
Der er ikke grundlag for at forbyde de svampemidler, der udvasker til grundvandet, lyder det fra Miljøstyrelsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Enhedslisten er ude med den helt hårde kritik af miljøministeren, efter at Miljøstyrelsen onsdag meddelte, at der ikke er grund til at forbyde udskældte sprøjtemidler.

For miljøminister Lea Wermelin (S) har ifølge Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, lovet noget andet:

”For under 5 måneder siden udtalte ministeren, at hvis det viste sig, at disse svampegifte siver ned i grundvandet, ville hun ikke tøve med at gribe ind. Nu viser rapporten, at det er tilfældet," siger hun i en skriftlig kommentar og fortsætter:

"Ministeren løber fra sit løfte om at passe på vores grundvand, når nu forskerne slår fast, at svampegiftene rent faktisk siver ned i det danske grundvand. Jeg vil bede ministeren om at forklare sig i et samråd."

Ministeren løber fra sit løfte om at passe på vores grundvand.

Mai Villadsen (EL), Miljøordfører

Kritikken kommer, efter at Miljøstyrelsen onsdag på baggrund af en ny rapport meldte ud, at man trods fund af det omstridte stof 1,2,4-triazol i grundvandet over grænseværdien ikke ser grundlag for at forbyde landbrugets brug af de sprøjtemidler, som pestidicresterne stammer fra. Stoffet er både blevet beskyldt for at skabe resistens i landbruget og i sundhedsvæsnet, og så er det mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Læs også

Enhedslisten kritiserer blandt andet meldingen, fordi miljøministeren på baggrund af en ikke endelig rapport har lovet at skride ind, hvis der skulle vise sig problemer med udvaskning til grundvandet.

”I første omgang afventer jeg den endelige rapport, men hvis den viser, at der er et problem med udvaskning af svampemidler til grundvandet, så vil jeg selvfølgelig ikke tøve med at skride ind. Og der kan et forbud eller andre restriktioner være en vej,” sagde Lea Wermelin til DR i januar

Et stærkt problematisk giftstof
Det hører med til historien, at Miljøstyrelsen vurderer, at selvom der er eksempler på, at stoffet bliver udvasket til grundvandet i mængder, der overskrider grænseværdien, sker det ikke i et omfang, der udgør en ”uacceptabel risiko”. Derfor mener styrelsen ikke, at der er grundlag for et forbud.

Danmarks Naturfredningsforening udtrykte onsdag alligevel stor bekymring, og Enhedslisten er enig.

”Vi har at gøre med et giftstof, der er fundet i mere end hver fjerde af alle undersøgte grundvandsboringer – et giftstof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og gør, at vores hospitaler kæmper med flere og flere resistente svampeinfektioner. Det er altså et giftstof, som er stærkt problematisk. Vi bør ikke tage nogen chancer, og i Enhedslisten mener vi derfor, at der bør indføres et øjeblikkeligt forbud mod giftstoffet,” siger Mai Villadsen.

Altinget arbejder på at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

Politisk ordfører, MF (EL)