EL om ulandsbistand: Venstre stikker hovedet i busken

BISTAND: Venstres plan for udviklingsbistanden er den værst tænkelige, lyder det fra Enhedslistens Christian Juhl. Bistand skal nemlig forebygge flygtninge, siger udviklingsordføreren.

Danmark er blandt seks lande i verden, der lever op til FN's målsætning om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbestand. Regeringen vil gerne sænke andelen yderligere til præcis 0,7 procent af BNI.
Danmark er blandt seks lande i verden, der lever op til FN's målsætning om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbestand. Regeringen vil gerne sænke andelen yderligere til præcis 0,7 procent af BNI.Foto: Julien Harneis
Kasper Kaasgaard

Imens Venstre bifalder en opgørelse fra OECD, medfører den hård kritik fra Enhedslisten.

Opgørelsen af 29 relativt velstående landes ulandsmidler viser nemlig, at Danmarks bidrag er faldet til det laveste niveau siden 1983 – helt i tråd med regeringens løfter.

”Venstre stikker, som strudsen, hovedet i busken og tror, at vi kan nøjes med at diskutere danske forhold. De lukker øjnene for, at vi er dybt afhængige af en mere stabil og mere tryg international situation, siger Christian Juhl, Enhedslistens udviklingsordfører, i en pressemeddelelse.

Venstre lægger da heller ikke skjul på, at der er tale om en politisk prioritering.

Venstre stikker, som strudsen, hovedet i busken og tror, at vi kan nøjes med at diskutere danske forhold.

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

”Vi sagde op til valget for snart to år siden, at vores udbetalinger til udviklingsstøtten skal ligge på 0,7 procent, som er FN's anbefaling. Vi vil hellere bruge pengene til andre ting i Danmark som eksempelvis sundhedsområdet,” siger partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen til Altinget.

Efterlyser solidaritet
I 2016 brugte Danmark 0,73 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) til udviklingsbistand – et fald fra 0,85 procent i 2015.

Dermed lever Danmark fortsat op til FN’s målsætning om 0,7 procent sammen med blot fem andre lande. Men det er ikke nok, mener Christian Juhl.

”I en tid, hvor vi i Danmark har bedre råd end nogensinde, og hvor den internationale situation råber på international solidaritet som aldrig før, er Venstres plan for udviklingsbistanden den værst tænkelige,” udtaler han og fortsætter:

”I nogle af de hårdest belastede flygtningelejre har FN ca. halvdelen af de midler, der skal til for at mennesker kan overleve. Hvis ministeren vil forebygge, at flygtninge vender sig mod bedre vilkår i Europa, er det nu, der skal investeres og forebygges, sammen med andre rige lande.”

Udgifter til flygtninge tæller med
Enhedslisten foreslår på linje med SF og Alternativet, at Danmark skruer beløbet op til 1 procent af BNI og samtidig stopper en praksis med at tælle udgifter til flygtninge med i bistanden.

Opgørelsen fra OECD viser, at udgifter i donorers hjemlande i de seneste to år har udgjort en stigende andel af landenes udviklingsbistand. De 29 lande i opgørelsen står for over to tredjedele af verdens bistand til udviklingslande.

De fem lande, der udover Danmark lever op til FN’s målsætning er Luxembourg, Norge, Sverige, Storbritannien og Tyskland. Hollands bidrag røg sidste år under 0,7 procent af BNI. Se partiernes politik på området i boksen til højre.

 

Dokumentation

Så meget vil partierne bruge på udviklingsbistand

Socialdemokratiet har en målsætning om en procent. Men partiet har afvist at love ekstra penge til udviklingsbistanden trods V-regeringens besparelser. Det kommer an på Danmarks økonomiske forfatning, når magtens igen skifter, lyder det.

Radikale ønsker en procent i udviklingsbistand. Og desuden ønsker partiet et loft på 10 procent af udgifterne til flygtningemodtagelse i Danmark.

Alternativet ønsker en procent. Desuden vil partiet ikke tælle udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med.

Enhedslisten ønsker en procent til udviklingsbistand og vil heller ikke tælle udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med.

SF ønsker en procent i udviklingsbistand og vil heller ikke tælle udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med.

Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ønsker alle en udviklingsbistand på 0,7 procent af BNI, som er FN’s anbefalede minimumsmål for de rige landes bistand.

Konservative ønsker en udviklingsbistand på 0,8 procent. Men partiet har sagt god for regeringens 0,7-mål, så længe de sidder i regering med LA og V.

---

Så meget ekstra skal der findes på statsbudgettet i 2017, hvis udviklingsbistanden skal op på hhv. 0,8 og 1 procent i forhold til de nuværende 0,7 procent af BNI:

0,8 procent: 2,16 milliarder kroner

1 procent: 6,47 milliarder kroner


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00