EL-topfolk vil bryde med årtiers EU-modstand: ”Vi skal lære af Brexit”

Danmarks yderste venstrefløj skal gøre Europa mere rødgrønt frem for at ”råbe og skrige og forsøge at ødelægge EU.” Det siger europaparlamentarikeren Nikolaj Villumsen til Altingets podcast få dage før Enhedslistens årsmøde, hvor partiets EU-politik er til debat.

Skal vi forandre EU eller skal vi bare ud? Nikolaj Villumsen og Pernille Skipper ønsker ikke længere, at Danmark skal forlade Den Europæiske Union.
Skal vi forandre EU eller skal vi bare ud? Nikolaj Villumsen og Pernille Skipper ønsker ikke længere, at Danmark skal forlade Den Europæiske Union.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Efter årtier, hvor venstreorienteret EU-modstand har været en af partiets grundsten, foreslår flere af Enhedslistens topfolk nu at droppe målsætningen om at melde Danmark ud.

”Helt grundlæggende foreslår vi, at fokus skal være på at ændre EU, frem for at melde Danmark ud af EU,” siger partiets europaparlamentariker, Nikolaj Villumsen, i et interview med Altingets europæiske podcast fra Bruxelles.

Hidtil har Enhedslisten ellers været af den opfattelse, at Den Europæiske Union burde nedlægges, fordi den ”forhindrer indførelsen af en lang række progressive forbedringer,” som der står i partiets principprogram:

”Derfor er Enhedslisten stærke modstandere af EU og støtter en dansk udmeldelse såvel som en nedlæggelse af EU og oprettelsen af et socialt og grønt demokratisk samarbejde i stedet,” lyder det i dokumentet.

Men det er netop denne grundtekst og partiets mere detaljerede delprogram om EU-politikken, som en række af venstrefløjspartiets fremtrædende politikere nu ønsker at lave om.

Exit er ikke et mål i sig selv

Under Enhedslistens årsmøde i den kommende weekend vil Nikolaj Villumsen sammen med Pernille Skipper og Pelle Dragsted fremsætte forslag om at fjerne målsætningen om at melde Danmark ud.

Der skal være tydelig forskel på, om man er en venstreorienteret, socialistisk og grøn EU-kritiker som mig, eller om man er højrenationalist.

Nikolaj Villumsen
Medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten

Forventningen er, at dette og andre forslag kan give anledning til mange timers ophedet debat, når EU-politikken er på dagsordenen på lørdag.

Det er langt fra alle, der er parat til at droppe unionsmodstanden. Men nu handler det om at tone rent flag, forklarer Nikolaj Villumsen i podcasten: Vil man forandre EU indefra, eller vil man ud?

”Virkeligheden er vel, at man bliver tvunget til at vælge. Det er et valg, som Enhedslisten løbende har truffet gennem årene. Og der har vores fokus jo i det daglige arbejde været at prøve at trække EU’s politik mest muligt i en rød-grøn retning, frem for at stå og råbe og skrige og forsøge at ødelægge EU,” siger han.

Nikolaj Villumsen betegner selv sit udspil som et forsøg på at finde et kompromis. I modsætning til et andet forslag på årsmødet ønsker Villumsen og hans medforslagsstillere nemlig ikke fuldstændig at udelukke en dansk udmeldelse af EU, hvis samarbejdet en dag skulle udvikle sig i en helt uacceptabel retning.

De mener bare ikke, at dansk exit bør være ”et mål i sig selv”, som han siger.

Vil blive i unionen, men frede forbeholdene

Enhedslistens parlamentariker sidder som en af næstformændene i Europa-Parlamentets venstrefløjsgruppe 'The Left' (GUE/NGL), der tæller 39 medlemmer fra 13 EU-lande.

Han nævner EU’s vejpakke og nye regler mod farlige kemikalier som eksempler på gode og vigtige europæiske lovgivninger, han selv har været med til at vedtage, siden han blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2019.

Det betyder imidlertid ikke, at hans egen eller partiets skepsis overfor EU ophører, eller at Enhedslisten burde anbefale et ja ved den kommende folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.

”Jeg er glad for, at vi har forbeholdene. Jeg synes endda, det er relevant at diskutere, om vi skulle have et forbehold for en EU-bestemt mindsteløn oven i hatten,” siger Nikolaj Villumsen.

”Men det er vigtigt, at vi lærer af Brexit nu. Når man kigger på Brexit, så står det klart, at diskussionen om medlemskab ikke er sort-hvid. Lige så snart, englænderne havde meldt sig ud, så skulle de jo forhandle en ny relation til EU. De er stadig påvirket af udviklingen i EU,” siger han.

En rød EU-kritiker er ikke nationalist

Villumsens opfattelse er, at Storbritanniens udmeldelse hverken har været god for briterne, for Europa eller for venstrefløjens ønsker om at reformere samarbejdet.

”Der skal være tydelig forskel på, om man er en venstreorienteret, socialistisk og grøn EU-kritiker som mig, eller om man er højrenationalist, som vi jo så, at en hel del var i den britiske debat,” siger han.

”Der er bare en fuldstændig fundamental forskel på, hvad det er for et Europa, vi ønsker. Målet for Enhedslisten, som jeg ser det, skal være at kæmpe sammen med den europæiske venstrefløj for at skabe et demokratisk, grønt og solidarisk europæisk samarbejde,” siger Nikolaj Villumsen:

”Det er et spørgsmål om hvilken relation til EU, vi egentlig ønsker at have. Der er mange forskellige måder at være medlem på.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00