Enhedslisten: Ministeren har for meget magt over udviklingsbistanden

DEBAT: Det er meningsløst at opretholde et proforma armslængdeprincip på udviklingspolitikkens område, hvis det i praksis betyder, at ministeren styrer biksen, mener Christian Juhl (EL) og efterlyser mere direkte indflydelse på politikken.

Af Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

Udenrigsministeriet fungerer efter andre regler end andre ministerier. Udviklingsbistanden planlægges alene af udviklingsministeren. En gang imellem høres Udenrigsudvalget, men kun når vi kalder hende i samråd.

Ministeren fastholder, at Folketinget ikke skal have indflydelse på politikken. På alle andre politikområder har Folketinget direkte indflydelse på, hvilke aktiviteter ministeren skal igangsætte, og hvordan der skal prioriteres.
 
Øget politisk indflydelse er nødvendig
Der er i allerhøjeste grad brug for, at Folketinget og Udenrigsudvalget får mere direkte indflydelse på politikken. Udviklingen er gået fra en rammestyring, hvor civilsamfundsorganisationerne inden for vide rammer kunne udvikle deres særlige områder – til en situation, hvor området styres hårdt af regeringens politiske holdninger.

Det er helt uden mening at opretholde et proforma ”armslængdeprincip” på udviklingspolitikkens område, hvis det i praksis betyder, at ministeren styrer biksen. Hvis ikke, der er vilje til at gå tilbage til det oprindelige armslængdeprincip, er det bedre, at Folketinget tiltager sig mere direkte indflydelse på udviklingspolitikken.
 
Finanslov på lavt niveau
Det kan blandt andet aflæses af årets forslag til finansloven for 2019. Udviklingsministeren er gevaldig stolt af udviklingsbistanden i årets forslag til finanslov. Regeringen vælger at prioritere det ekstra beløb til humanitær bistand fremfor langsigtet udviklingsbistand.

Jeg synes, det klinger hult, når regeringen bryster sig af, at FFL19 indeholder øget udviklingsbistand og en historisk høj humanitær bistand. Denne regerings massive nedskæringer på udviklingsbistanden videreføres, idet udviklingsbistanden fastholdes på det historisk lave 0,7 procent af BNI.
 
Humanitær bistand og erhvervsstøtte
Det er positivt, at Danmark bidrager yderligere til den humanitære bistand, men det skal ikke være på bekostning af langsigtet udviklingsbistand.

Den humanitære bistand er et nok så nødvendigt plaster på åbne sår rundt om i verden, men ikke en indsats, der får sårene til at hele på den lange bane. Den langsigtede udviklingsbistand er afgørende for at skabe en fredelig og bæredygtig udvikling globalt.
 
Med øgede midler til Danida Business Finance forsætter regeringens paradigmeskifte fra offentligt til privat. Enhedslisten er imod denne erhvervsstøtte taget fra bistand, der burde gå til hjælp til verdens fattigste.

Alt i alt er der god grund til at normalisere udviklingspolitikken. Forhåbentlig kommer der en mulighed, når vi inden for de næste ni måneder skal have et valg.

Forrige artikel Universiteter: Hold op med at lukke luften ud af vores dæk, Christiansborg! Universiteter: Hold op med at lukke luften ud af vores dæk, Christiansborg! Næste artikel DTL: Vognmænd forsvarer S-kritik af social dumping DTL: Vognmænd forsvarer S-kritik af social dumping
 • Anmeld

  Christian X

  Venstrefløjen

  har haft for meget magt over udviklingsbistanden fra den blev indført. Europa har med naiv bistand fået Afrikas befolkning til at eksplodere og skabt grundlaget for flere krige og migration. Men som talfornægtere lukker de øjnene for, hvordan det ender. Der venter os problemer, som ingen har gjort sig klart og som ingen kan forhindre.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Højrefløjens fascisme må under behandling i humanisme..d

  Fint indlæg. OG fortæller fint hvoledes dens Danske udenlandsbistand er blevet rent top 1% selvbetaling nu, som den psykopatiske christian x overnover relatere til.

  Men naturligvis burde EU hjælp til afrikas befolkiningsboom kontrolleres. Den er fordoblet siden jeg var der sidst, i videre længere tid.

  Har selv rejst i nær halvdelen af Afrikas lande, i start 90érne. Før de var så rige som nu. Og de var virkelige fattige da. Så hungersnød, mødte bedstemødre sat ud i skoven for at dø, fordi de var for gamle. De fleste Danskere vil være målløse over deres fattigdom nu, men da...

  Problemet er at Dansk Danida bistand går mestendels til Danskere, og højtbetalte, og med skatte fradrag for at arbejde i udlandet. Altså er det selvbetaling.

  Danmark burde nærstudere det Amerikanske "Peace corps program", som jeg har set over hele verden. Der får man virkelig hjælp for få penge, såvel som hjælpet vores unge igang, Som derefter bliver eksperter i det lokale land. "De skal lære sproget flydende, hvor de skal bo i to år , med deres udviklingsprojekt, og bliver ofte der, eller hjælper økonomien derefter via indsigt, via køb-salg, mv. )...

  Dette Amerikanske projekt er absolut noget DK burde kopiere, Modsat det nuværende elitære af Danske højtuddannet håbløse, kun der for sex, varme og penge..

  Jeg har set de mest håbløse Danida projekter verden over. Det mest håbløse var da Danida i Uganda i 92 smed tusindvis af dåsesvin ud, til en lokal befolkning fra en truck... Står stadigvæk som det mest sindssyge velfærds bidrag jeg nogensinde har set. Folk kæmpet om dem. Smidt ud til dem som dyr..Ønsket jeg havde en video jeg kunne vidne herom. Jeg så det overalt. Burde havet et par fotos. Tror jeg så det så normalt da, da jeg så samme overalt i Afrika ,at jeg så det som normalt. Det var tiden da. Vel samme i dag? Tvivler det har ændret sig.
 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Bedste indlæg i altingets nuværende debat.

  Sørgeligt ingen gad diskuttere.

  Det er hvad der sker når indlæg er for stærke og overbevisende imod borgerligheden. Altid samme.