Debat

Uffe Elbæk: Finansministeren må bare hoste op

DEBAT: Vi skal have verdenshistoriens mest ambitiøse energiforlig. Det kan lade sig gøre, hvis man vil, og hvis man giver det grønne område den opmærksomhed, det fortjener, skriver Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet.

Udledningen fra landbruget, transportsektoren og boliger skal også med i nyt energiforlig, mener Uffe Elbæk (Å).
Udledningen fra landbruget, transportsektoren og boliger skal også med i nyt energiforlig, mener Uffe Elbæk (Å).Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Uffe Elbæk
Politisk leder for Alternativet

Hvor ville jeg dog ønske, at regeringens og klimaministerens ambitioner for det kommende energiforlig for 2021-2030 var højere, end det i øjeblikket tyder på, de er.

Sat lidt på spidsen kan ministerens hidtidige udmeldinger nemlig tolkes sådan, at der er lagt op til et ret tamt energiforlig, der kommer til at handle om justeringer af afgifter og implementering af teknologineutralitet, altså konkurrence mellem sol, vind og andre vedvarende energiformer.

Det er slet, slet ikke det energiforlig, Danmark og verden har brug for. Når man tænker på de udfordringer, vi står overfor, og når man tænker på, at vi er den sidste generation, der kan bremse klimaforandringerne, er det åbenlyst, at vi har brug for noget politisk lederskab, der har modet og ambitionerne til at prioritere den grønne omstilling – koste hvad det vil.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Alle sektorer skal i spil
Vi har brug for verdenshistoriens mest ambitiøse energiaftale, der kan sætte kursen for, hvordan vi hurtigt bliver et land helt uden fossile brændsler og med minimal klimabelastning.

Det kræver, at alle sektorer og deres udledninger kommer i spil i energiforliget. Det gælder både kvotesektoren, men også ikke-kvotesektoren, altså udledningen fra landbruget, transportsektoren og boligerne.

Når man tænker på, at vi er den sidste generation, der kan bremse klimaforandringerne, er det åbenlyst, at vi har brug for noget politisk lederskab, der har modet og ambitionerne til at prioritere den grønne omstilling – koste hvad det vil.

Uffe Elbæk
Politisk leder, Alternativet

Det kræver, at vi også reducerer udledningerne fra flybranchen og shippingindustrien markant. Det kræver, at vi gennem- og gentænker hele vores klimabelastning – hele vores fodaftryk som samfund.

Hvis regeringen nu havde en politik om at reducere Danmarks klimabelastning rettidigt, kunne vi måske lige klare os med en aftale, der koncentrerede sig mest om afgifter og tilskud inden for energiformer. Men absolut intet tyder på, at regeringen har i sinde for alvor at håndtere for eksempel landbrugets og transportens massive klimabelastning. Desværre.

Vi skal støtte grøn energi
Den gode nyhed er, at vindmøller og solenergi er godt på vej til at blive de billigste løsninger. Det er de faktisk allerede, hvis man indregner den massive støtte, som vi (af helt uforklarlige grunde) bliver ved med at give til fossil energi.

Den mulighed skal vi gribe i energiforligsforhandlingerne til at planlægge et energisystem, der er baseret på vind, sol, bølger, geotermi, biogas og alle de andre ny teknologier, som er ved at blive udviklet, eller vi stadig ikke kender, og som kan give os et samfund, som senest i 2040 kører helt på vedvarende energi.

Her er det – for eksempel i regi af energiforliget – for Alternativet at se oplagt for det første at droppe al støtte til sort energi. Dernæst skal vi have støtte til geotermi, støtte til solceller via simple ordninger, støtte til endnu mere vind og gode støtteordninger, hvor vi generelt insisterer på, at det er samfundet, der løber det meste af risikoen, så de kreative kræfter kan finde de løsninger, der skal til – uden at risikere for meget økonomisk.

På den korte bane skal vi også gøre små og store varmepumper konkurrencedygtige, så vi kan bruge den grønne strøm bedre. Vi skal få Google, Apple og Facebook til selv at etablere den vedvarende energi-kapacitet, som de bruger, når de etablerer datacentre i Danmark. Vi skal have langt flere elbiler og stoppe salget af fossilbiler i 2025. Vi skal sige nej til fracking og ny olie- og gasefterforskning i Nordsøen og på Lolland-Falster, og vi skal sikre reelle reduktioner i landbrugs- og transportsektoren uden brug af smuthuller og køb af aflad. Det er for os at se den logiske vej frem.

Højere ambitioner er rettidig omhu
Klimaministeren har selv fastslået, at han gerne ser et bredt energiforlig, når forhandlingerne går i gang næste år. Det ønsker jeg også. Men jeg ønsker også et megaambitiøst energiforlig. Ikke et tamt energiforlig, hvor det er de laveste ambitioner, der bliver definerende.

Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for fremtidige generationer. Klimaministeren efterlyser, at oppositionen tager ansvar. Men det er jo faktisk det, vi gør, når vi insisterer på højere ambitioner. Det handler ikke om gavebod, det handler om rettidig omhu.

Jeg kan ikke forestille mig, at ministeren kan leve med et energiforlig, der ser stort på videnskaben og den moralske forpligtelse, vi har som sidste generation, der kan bremse klimaforandringerne.

Det kan lade sig gøre
Derfor skal vi have verdenshistoriens mest ambitiøse energiaftale. Og så må finansministeren bare hoste op. Regeringen har tilsyneladende ikke problemer med at finde finansiering til erhvervsskattelettelser, milliard-oprustning i Forsvaret eller billige biler, så der burde også nemt kunne findes milliarder til klimaet.

Ellers vil jeg foreslå klimaministeren, finansministeren og regeringen i øvrigt, at de kigger nærmere på Alternativets fuldt finansierede udspil til finanslov, hvor vi prioriterer 28 milliarder til grøn omstilling over en fireårig periode. Det kan lade sig gøre, hvis man vil, og hvis man giver det grønne område den opmærksomhed, det fortjener.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00