Elbæk til landsmøde: Hvem peger Mette egentlig på?

TALE: Forårsflirten mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl blev et tema, da Uffe Elbæk talte ved Alternativets landsmøde. For hvem vil Socialdemokratiet egentlig helst lege med?

ODENSE: Grønne grene, grønne lamper, grønne drikke og store grønne Å’er.

Den spredte udsmykning mellem rundbordene og jernstolper i det gamle odenseanske pakhus understreger pointen.

Alternativet er først og fremmest et grønt parti.

Grønt for klima og miljø, og grønt som håbet. Men hvordan spiller grøn sammen med rød, når det kommer til konkret parlamentarisk samarbejde.

Det er et af de store spørgsmål, som partiets politiske leder, Uffe Elbæk, tog fat på i sin tale, da han lørdag talte til Alternativets landsmøde.

”Hele det politiske er til debat. Er I røde, eller er I blå, spørger journalisterne? Vi har kun kunnet svare: ’Vi er grønne’,” siger Uffe Elbæk.

Meget grønt, noget rødt, lidt blåt
Men Alternativet er ikke kun grønt. Det er også rødt og blåt.

I hvert fald ifølge Uffe Elbæk, som med inspiration fra den amerikanske sociolog Paul Ray supplerer den traditionelle rød-blå skillelinje med farverne grøn og gul.

”Mit bud er, at vi i dansk sammenhæng er nødt til at snakke på en anden måde end bare om højre og venstre. Mit politiske kompas har fire farver,” siger Uffe Elbæk.

Alternativet er de mest grønne, Enhedslisten de mest røde, Liberal Alliance de mest blå og Dansk Folkeparti mest gule.

Det eneste, Alternativet ikke er, er kulturkonservative og gule.

”Vi ser to retninger folde sig ud. En særdeles dogmatisk og konservativ retning. Og en langt mere positiv og progressiv retning. Jeg tror godt, I kender min holdning til, hvilken bevægelse vi skal repræsentere,” siger Uffe Elbæk.

Navneleg om statsminister
Op til landsmødet har Uffe Elbæk igen og igen skullet forholde sig til journalisters spørgsmål om, hvem Alternativet egentlig peger på som deres foretrukne statsminister.

”Vi kunne ikke drømme om at pege på en kongelig forhandler fra den borgerlige blok. De fører en fuldstændig usammenhængende og uvidenskabelig politik,” siger Uffe Elbæk.

Ifølge ham lyder journalisternes opfølgende spørgsmål, ’så er der kun Mette tilbage – peger I på hende’?

”Det kan da godt være. Men hvem peger Mette egentlig på. Det spørgsmål, synes jeg, bliver mere og mere interessant at få svar på,” siger Uffe Elbæk.

Alternativet sat på formel
Han kalder Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) for det nye ”stjernepar” i dansk politik.

”Der er virkelig gået forår i den. Det er fuldstændig fair, at man bliver forelsket. Og en forelskelse kan holdes kørende længe. Og måske bliver det et ægteskab,” siger Uffe Elbæk og fortsætter:

”Men vi vil ikke bare opfattes som et sidekick. Derfor spørgsmålet, hvem peger Mette Frederiksen på?”

Uffe Elbæk har dog ikke mistet al troen på fælles fodslag blandt partierne i oppositionen. I hvert fald på punkter som at mindske social ulighed og at fremme en grøn omstilling.

For Alternativet kan retningen sammenfattes i ligningen F↓+L↑=Å.

”Forbruget af knappe ressourcer skal ned og livskvaliteten op. Og så skal det nok gå,” siger Uffe Elbæk.

Forrige artikel Fremtidens ambassadør: Casper Klynge skal pleje Danmarks interesser i Silicon Valley Fremtidens ambassadør: Casper Klynge skal pleje Danmarks interesser i Silicon Valley Næste artikel Mindesmærke for Vilhelm Grønbech afsløret på Grønbechs Hotel Mindesmærke for Vilhelm Grønbech afsløret på Grønbechs Hotel